Olievoorraad VS daalt fors

ROTTERDAM, 15 aug. Voor de tweede achtereenvolgende week zijn de voorraden ruwe olie van de oliemaatschappijen in de Verenigde Staten fors gedaald door verminderde aanvoer uit het Midden-Oosten en het op topcapaciteit draaien van de meeste raffinaderijen.

Volgens het Amerikaanse Petroleum Instituut in New York is de totale reserve aan commerciele voorraden vorige week met 3,8 miljoen vaten olie (159 liter per vat) gedaald tot 376 miljoen vaten. De week daarvoor was de voorraad met 6,9 miljoen gedaald.

De Amerikaanse raffinaderijen draaiden vorig jaar gemiddeld op 89 procent van hun capaciteit en de laatste weken op bijna 95 procent. De dagelijkse produktie van benzine steeg met 400.000 vaten per dag vergeleken met het gemiddelde in 1989 van 7,1 miljoen vaten. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de maatschappijen trachten te profiteren van de gestegen benzineprijs sinds de invasie van Koeweit door Irak, op 2 augustus.