Israel gaat mogelijk toch over op uitdelen gasmaskers

TEL AVIV, 15 aug. Het Israelische volk wordt heel voorzichtig voorbereid op een spoedige uitdeling van gasmaskers. Hoewel de militaire autoriteiten twijfelen aan de noodzaak houdt de druk van verontruste Israeliers aan.

De paniek ontstond nadat ex-minister van defensie Yitzhak Rabin na de Iraakse inval in Koeweit in een tv-vraaggesprek van een 'ernstige situatie' had gesproken en de mogelijkheid werd geopperd van Iraakse raketaanvallen op Israel. Sedertdien zijn de Israelische autoriteiten er niet in geslaagd de vrees voor Iraakse gifgasaanvallen weg te nemen, ook al zijn Israelische militaire bronnen er vrij zeker van dat Irak niet over de militaire technologie beschikt voor raketaanvallen op Israel en omdat ervan wordt uitgegaan dat de luchtmacht en anti-luchtdoelraketten het luchtruim vrij hermetisch afsluiten. Westerse diplomatieke kringen in Israel hebben zich door de autoriteiten laten overtuigen dat de kans op beschietingen met gifgasraketten op Israels steden minimaal is. Met zekerheid zeiden de autoriteiten te weten dat Irak twee jaar geleden daartoe niet in staat was en hoogstwaarschijnlijk ook nu nog geen gifgaskoppen heeft die op raketten kunnen worden gemonteerd.

Desalniettemin is er reeds enkele dagen een uittocht van toeristen op gang gekomen en worden hotels en reisbureaus overstroomd door afzeggingen uit het buitenland. Nieuwe vakantieboekingen worden vrijwel niet meer gedaan. Vandaag wordt in de bezette gebieden uit solidariteit met Irak een algemene staking gehouden.