Inspectie verwacht nog meer patienten met de ziekte van Weil

ROTTERDAM, 15 aug. Het aantal patienten dat de ziekte van Weil kreeg na het zwemmen in de Spokeplas bij Noordwolde zal waarschijnlijk nog oplopen tot dertig. Dat verwacht inspecteur G. Simons van de Geneeskundige Inspectie voor de Volksgezondheid in Friesland. Gisteren kwamen er acht patienten bij en steeg het aantal tot 22. De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door de bacteriestam Leptospira icterohaemorrhagiae, een stam die behoort tot het geslacht der spiraal- en schroefvormige spirocheten. De soort leeft in de nieren van ratten en andere knaagdieren en komt met de urine naar buiten.

In ondiep oppervlaktewater dat in de zomer warm wordt en bovendien niet goed wordt doorgespoeld kan de bacterie een tijdje buiten het knaagdierlichaam in leven blijven. Daar kan de bacterie een besmettingsbron vormen. Waterrecreanten zwemmers, zeilers, kanoers en watersurfers lopen dan gevaar. In de nazomer is de kans op besmetting altijd het grootst. De bacterie dringt bij de mens binnen via de slijmvliezen in mond of neus, of via wondjes.

De Spokeplas werd op 3 augustus voor zwemmers gesloten. Hoe het water met de bacterie kon worden besmet, is nog onduidelijk. Volgens de lokale autoriteiten komen er geen ratten in de plas voor. De besmetting hoeft echter niet door ratten te zijn overgebracht. In de medische literatuur zijn twee Nederlandse muskusrattenvangers beschreven die hun besmetting van een nerts en een muskusrat opliepen. De komende dagen zal de Veterinaire Inspectie opnieuw watermonsters nemen om de oorzaak te achterhalen.

De ziekte van Weil openbaart zich door hoge koorts die wordt gevolgd door nierontsteking, leveraandoeningen en spierpijn. Als, soms dodelijke complicaties, kunnen bloedingen, ademhalingsproblemen en hersenvliesontsteking optreden.

Een precieze diagnose is pas mogelijk na een bacteriekweek uit bloed of uit urine die ongeveer een week duurt. De meeste patienten die nu bekend zijn liggen in ziekenhuizen. Zij krijgen via een infuus antibiotica toegediend.

De Geneeskundige Inspectie zal huisartsen in de omgeving van Noordwolde over het verloop van de regionale epidemie van de ziekte van Weil informeren. Volgens inspecteur Simons is van een aantal nieuwe patienten bloed opgestuurd voor onderzoek, waardoor het aantal nog kan stijgen.

In een artikel in het Nederlands Tijdschrijft voor Geneeskunde gaf de aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen verbonden medisch microbioloog dr. W. J. Terpstra vorig jaar een overzicht van het voorkomen van de ziekte van Weil in Nederland tussen 1981 en 1987. Van de 82 patienten liepen 25 de ziekte op bij waterrecreatie en 29 bij de uitoefening van hun beroep.