Honderden Roemenen vast aan grens DDR

PRAAG, 15 aug. Honderden Roemenen, in meerderheid zigeuners, zijn de afgelopen dagen gestrand aan de grens tussen Tsjechoslowakije en de DDR. Ze mogen de DDR niet binnen. Vijftien van hen hebben inmiddels politiek asiel gevraagd in Tsjechoslowakije.

Roemenen hebben geen visum nodig om de DDR binnen te komen. Wel echter moeten Roemenen, Polen, Bulgaren en Sovjet-burgers sinds vorige week aan de grens een uitnodiging kunnen laten zien en ook moet men genoeg harde deviezen bezitten. De afgelopen dagen hebben volgens de Tsjechoslowaakse autoriteiten meer dan drieduizend Roemenen getracht de DDR binnen te komen. Zeshonderd van hen is de toegang geweigerd. Ze zijn gestrand in de grensplaats Decin, waar de toevloed tot ongerustheid heeft geleid. In de Tsjechoslowaakse kranten wordt melding gemaakt van angst voor AIDS. De overheid heeft getracht die angst te sussen, maar wel toegegeven dat de Roemenen afkomstig zijn uit gebieden met cholera en andere besmettelijke ziekten en dat niet wordt uitgesloten dat een aantal onder hen AIDS heeft. De algemene gezondheidstoestand van de Roemenen is zeer slecht en ze hebben te weinig geld om naar Roemenie terug te gaan of om voedsel te kopen. Men houdt rekening met de mogelijkheid dat nog veel meer Roemenen aan de grens vast kunnen komen te zitten. Het grensgebied tussen Tsjechoslowakije en de DDR is eerder dit jaar al het toneel geweest van de komst van grote groepen die trachten via Tsjechoslowakije en de DDR naar West-Duitsland te komen. In juni strandden honderden Koerden in het noordwesten van Tsjechoslowakije. Ook Vietnamese gastarbeiders in Tsjechoslowakije en andere Oosteuropese landen proberen alsnog naar de Bondsrepubliek te komen. In het Westduitse Regensburg staan deze week vier Tsjechoslowaken terecht wegens pogingen, Vietnamezen naar West-Duitsland te smokkelen. (Reuter, AFP)