Gascitadel

Oorlogstermen worden in Nederland alleen figuurlijk gebruikt. Veroveren, dat doet een man een vrouw. Bezetten, dat doen arbeiders een fabriek. Vijandige aanval, dat is het kopen van aandelen in een firma door een andere firma. Overwinning, dat is een man op een fiets beschoren, of elf man met een balletje.

Het is daarom even wennen dat ineens in de kranten oorlogstermen in hun letterlijke betekenis worden gebruikt. Een fregat, dat is toch zo'n snelzeilende driemaster? Het was goed om bij Sail te zien dat het hier om een oorlogsschip gaat, dat wij de wereld in gaan zenden.

Verwarrend is weer dat de namen van allerlei geschut aan de sport zijn ontleend. 'Goalkeeper' heet een kanon dat met een kogelregen een paraplu moet vormen om de Exocet te exorciseren. Daarnaast bezit het fregat een speer, een harpoen, een lynx en waarachtig ook een kanon, om zich te verdedigen. Luchtverdediging heet dit. In de vorige oorlog was dit nog het schieten op vliegtuigen die van plan waren op iets anders te schieten. Nu verdedig je je eigen luchtverdedigingsschip.

Nieuw in mijn oren is het woord gascitadel. In de vorige eeuw had je gepantserde citadelschepen. Een gascitadel houdt het gas buiten. Ik zou er wel een willen hebben.

    • het Woord