Dollar naar historisch dieptepunt

ROTTERDAM, 15 aug. De internationale financiele markten lieten zich vandaag leiden door de reis van de Jordaanse koning Hussein naar Washington, waarin handelaren een teken zien dat de crisis in het Midden-Oosten mogelijk op vreedzame wijze tot een goed einde kan worden gebracht. De angst voor een Amerikaanse recessie, die al leefde voor de Koeweit-crisis, kreeg nu weer de overhand.

De dollar daalde tot een historisch dieptepunt van 1,7565 gulden en de goudprijs kelderde, na dagenlang te hebben gestegen op basis van de toenemende spanningen in de Golf. In Londen kostte een ounce rond het middaguur 401 dollar, vergeleken met 410 dollar gisteren.

In Tokio boekte het Nikkei-koersgemiddelde van 225 belangrijkste fondsen een winst van 5,4 procent, de op twee na grootste stijging op een dag in de geschiedenis van de Japanse effectenbeurs. De koersen op de beurs in Amsterdam stegen licht, andere Europese beurzen reageerden verdeeld. De olieprijzen daalden. De prijs van een vat Noordzee-olie, Brent, voor levering in september daalde met 65 dollarcent tot26,15 dollar.