Damrak aarzelend; Euro-beurzen verdeeld

AMSTERDAM, 15 aug. De Europese beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien. De Amsterdamse effectenbeurs opende vandaag in een aarzelend vriendelijke stemming. Van een scherpe stijging van de koersen als in Japan was nog geen sprake.

AMSTERDAM Sommige fondsen profiteerden vanochtend van de rust die even was teruggekeerd op Damrak. Andere moest daarentegen toch nog verlies van enkele dubbeltjes accepteren. De CBS-stemmingsindex opende hoger op 105,90 (slot dinsdag 105,40) en kort na het middaguur stond hij op 106,60. Veel duidelijkheid konden de Europese beurzen de Amsterdamse handelaren niet geven. Londen stond op een klein verlies van bijna drie punten en Frankfurt sprokkelde er 11 punten bij.

De bewegingen onder de hoofdfondsen hielden zich in toom. Over het algemeen was er sprake van dubbeltjeswerk op een verdeelde markt. DSM noteerde ex-dividend (f. 2,65) en noteerde fl.97. Gisteren was de slotkoers fl.98,90. Het Limburgse chemieconcern boekte zodoende een koerswinst van 85 cent. Gisteren behaalde DSM nog een voorlopig hoogtepunt van fl.101,80 na de publikatie van de lagere kwartaalcijfers. De koers kon toen stijgen omdat analisten een nog lagere kwartaalwinst hadden verwacht. Collega Akzo klom voorzichtig vijf dubbeltjes naar fl.101,70. Borsumij en Volmac waren de positieve uitschieters in deze voorzichtige markt. Borsumij snelde fl.1,50 ofwel twee procent naar fl.80. Volmac werkte het verlies van dinsdag gedeeltelijk weg en vond kopers op fl.31,20, een verbetering van fl.0,60. De internationals waren verdeeld. Koninklijke Olie moest fl.1,20 afgeven op fl.146 nu de situatie zich in het Midden-Oosten voorlopig lijkt te hebben gestabiliseerd. Philips klom met een dubbeltje naar fl.25,20. Unilever trok fl.0,40 aan op fl.147,70. KLM registreerde een winst van 30 cent op fl.26,40. Met spanning kijken de handelaren naar de kwartaalresultaten van Hoogovens die nabeurs worden gepubliceerd. Gisteren kon het metaalfonds nog fl.1,10 hoger sluiten op fl.55,40. Na ruim een uur handelen gaf Hoogovens een dubbeltje af op fl.55,30. De andere hoofdfondsen vertoonden nauwelijks enig teken van leven.

De obligatiemarkt was vriendelijk gestemd. Na de stijging op de Newyorkse beurs gisteren gingen de koersen op Beursplein 5 gemiddeld 0,25 omhoog.

De lokale markt vertoonde een verdeeld beeld. Van der Giessen ging hard onderuit op fl.205 na het slot van fl.240. Econosto daarentegen trok fl.6,50 aan op fl.386. Kantoorinrichter Ahrend, die volgende week zijn interimcijfers bekend zal maken, steeg fl.2,50 tot fl.233. De lagere winst in het eerste halfjaar liet de koers van Nedap fl.20 omlaag gaan naar fl.380. Polynorm steeg fl.1,50 tot fl.116. Smit Internationale klom fl.1 op fl.62. NKF verloor fl.2 op fl.276. Nijverdal was gevraagd op fl.93 maar vond geen kopers. De koers steeg tenslotte tot fl.94 en toonde zo een winst van fl.1,50. De Telegraaf leverde fl.1 in op fl.90. De verklaring van fietsenfabrikant Union dat die een aanzienlijk hogere winst verwacht, werd gewaardeerd met een verbetering van fl.3 op fl.60. Op de parallelmarkt steeg Grontmij fl.4,50 tot fl.219,50. HES Beheer zakte fl.3 naar fl.249. Van Melle trok fl.2 aan en bereikte zo een voorlopig hoogtepunt van fl.281.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn gisteren de koersen een fractie gestegen. Het waren vooral computerprogramma's die de koersen in beweging brachten. Gebrek aan spectaculair nieuws uit het Midden-Oosten zorgde voor een lusteloze handel. De omzet kwam niet verder dan een magere 132 miljoen aandelen.

Het Dow Jones-gemiddelde van dertig fondsen steeg een punt tot 2747,78. De index bewoog zich steeds tussen een kleine twintig punten onder en zo'n vijftien punten boven het slot van maandag. Koopprogramma's en verkoopprogramma's wisselden elkaar af.

TOKIO Het gisteren begonnen herstel van de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een krachtig vervolg gekregen. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen steeg met 1.439,59 punten ofwel 5,4 procent tot 28.112,12. Dat was de op twee na grootste stijging in de geschiedenis. Gisteren ging de index met 496 punten omhoog.

De koersen op de beurs in Tokyo waren sinds de Iraakse invasie van Kuwayt op 2 augustus vrijwel elke dag gedaald. Het verlies sinds 2 augustus was opgelopen tot ruim vijftien procent. Volgens handelaren was de beurs na deze dramatische daling rijp voor een herstel. Daarvoor ontstond vandaag de nodige ruimte door het bericht van het Amerikaanse tv-station CBS dat de Iraakse leider Saddam Hussein bereid is te praten over een terugtrekking uit Koeweit. (ANP)