Bush wil praten over blokkade Irak onder leiding VN

NEW YORK, 15 aug. Washington is bereid te praten over coordinatie van internationale marine-activiteiten onder auspicien van de Verenigde Naties om zo de economische sancties tegen Irak kracht bij te zetten. Dit heeft de Amerikaanse president Bush gisteren gezegd.

Intussen is in Washington de Jordaanse koning Hussein aangekomen voor overleg over de crisis in het Midden-Oosten. Bush gaf echter te kennen dat de VS sceptisch staan tegenover zijn bezoek. De Jordaanse koning, die maandag een onderhoud had met Saddam Hussein, zou een brief van de Iraakse leider bij zich hebben voor Bush.

Onder de belangrijkste Westerse bondgenoten was maandag onenigheid ontstaan over de manier waarop de boycot van Irak moest worden uitgevoerd. Frankrijk en Canada, gesteund door de Sovjet-Unie, meenden dat slechts de Veiligheidsraad van de VN bevoegd was om een blokkade van Irak af te kondigen. Bush zei gisteren echter dat de onderschepping van Iraakse schepen door Amerikaanse marineschepen legaal is op basis van artikel 51 van het Handvest van de VN en van een verzoek van de 'legitieme' regering van Koeweit.

Over de blokkade door Amerikaanse marineschepen zei Bush: 'Wij doen dit op de manier die ons is aangeraden door juristen en anderen in de rest van de wereld. Ik geloof dat we legaal handelen. We handelen correct en we zijn niet van plan iets te veranderen'. Gevraagd of de VS zijn marine zou onderwerpen aan een VN-commando, zei Bush: 'Dat ben ik op dit moment niet van plan. Ik heb er geen bezwaar tegen om hierover met de Sovjets te praten. Ik geloof niet dat een vlag van de VN essentieel is voor landen om hun verantwoordelijkheid ten uitvoer te leggen. Maar ik sta open voor gesprekken in die richting'. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren met de VN-ambassadeurs van China, de Sovjet-Unie, Groot-Brittannie en Frankrijk (de andere permanente leden van de Veiligheidsraad) gesproken over mogelijke coordinatie door de VN. Naar aanleiding van berichten dat Jordanie zich niet houdt aan de sancties tegen Irak en zijn haven Aqaba ter beschikking stelt van Iraakse schepen zei Bush: 'Als het een gat voor handel blijkt te zijn in een net dat verder redelijk dicht is, denk ik zeker dat Aqaba gesloten zou moeten worden voor Iraakse handel'.

    • Michiel Bicker Caarten