Brand verwoest Odeon Amsterdam

AMSTERDAM, 15 aug. Het gebouw Odeon aan het Singel in Amsterdam is vanmorgen bijna geheel door brand verwoest. De brand ontstond door nog onbekende oorzaak op een van de bovenverdiepingen. De brand sloeg over naar de lager gelegen etages en naar Hotel Waterfront, rechts van Odeon. Hotel Agora aan de linkerkant bleef gespaard. Beide hotels werden voor de zekerheid ontruimd.

Omstreeks negen uur vanmorgen werd het sein 'middelbrand' gegeven, tegen half elf 'grote brand'. Om 11 uur kwam het sein 'brand meester'. De brandweer zette groot materiaal in, waaronder de blusboot Jan van der Heyden en waterkanonnen. De rookwolken waren tot ver buiten het centrum te zien.

Er vielen geen gewonden. Voor brand en bluswerkzaamheden was grote publieke belangstelling. Burgemeester Van Thijn kwam zich ter plekke op de hoogte stellen. Het tramverkeer over het Koningsplein en de Leidsestraat was enige uren gestremd.

Odeon, oorspronkelijk Neurenberg geheten, werd in 1662 door Philips Vingboons ontworpen als koopmanshuis. In 1838 werd het achterste deel van het huis verbouwd en kwamen er zalen voor 'muziek en voordracht'. (Odeon, van het Griekse 'Odeion' betekent ruimte waar de oden worden voorgedragen). Koning Willem I verrichtte de opening. Bekende theaterfiguren als Verkade, Pisuisse, De la Mar en Speenhof traden er rond en na de eeuwwisseling op. In 1895 werd in Odeon de eerste bioscoopzaal in Nederland ingericht.

Van 1917 tot 1967 deed het pand dienst als veilinggebouw. In 1981 werd het geheel gerenoveerd tot een gebouw met een veelvoud aan functies, zoals een cafe, receptieruimtes, discotheken en een jazzkelder. Tot twee jaar geleden was daar het DOK gevestigd, een wereldberoemde besloten discotheek voor vooral homoseksuelen.

Over de grootte van de schade en de toekomst van het gebouw was vanmorgen nog niets bekend.

AMSTERDAM Een grote brand heeft vanmorgen het gebouw Odeon aan het Singel in de binnenstad van Amsterdam verwoest. In het pand was een muziekzaal annex theater gevestigd. Ook een belendend hotel liep schade op. De brandweer bestreed het vuur met groot materieel, waaronder de blusboot Jan van der Heyden. Over de oorzaak en de schade is nog niets bekend.(Foto Bert Verhoeff)Pag.3: Brand verwoest Odeon