Bont op pootjes

Deze aanbiddelijke types met hun fluwelen vachten en bolle gezichten zijn chinchilla's, en ze boffen. De meeste chinchilla's op de wereld leiden een kort, gekooid leventje en veranderen dan in bontjassen, maar dit zijn de huisdieren van Museum De Oude Aarde in Giethoorn. In dat mineralen-museum waren ze bang dat alleen maar stenen kijken zeker voor kinderen een beetje saai was (hoe oogverblindend mooi die stenen soms ook zijn), en daarom hebben ze er een verzameling dieren bij genomen. Een kleine kaaiman van anderhalve meter, vier jonge leguanen, meer dan vijftig tropische vogels, waterschildpadden zo groot als soepborden en een wisselend aantal chinchilla's.

Wisselend omdat de fluwelen familie zich net zo lekker schijnt te voelen als thuis in de Zuidamerikaanse Andes, en regelmatig jongen krijgt.

Deze zomer zorgden drie moeders voor zeven jongen, allemaal van dezelfde vader. Denk niet dat die ene man als huistiran optreedt, hij heeft juist niets te vertellen. De vrouwtjes hebben de leiding, en jagen soms een paar jonge dieren weg als het chinchilladorp te vol wordt. Die verstoten dieren springen over de lage borstwering en gaan keet schoppen in het museum waar dan het inbraakalarm afgaat, want zo'n familieruzie is vaak 's nachts. Dan kan er weer een chinchilla worden weggegeven: nooit aan een fokker, maar aan een kinderboerderij of andere liefhebber van levend bont op vier pootjes.

Natura Artis Magistra; Kinderpagina Museum De Oude Aarde, Binnenpad 43, Giethoorn. T/m 31 okt dagelijks open van 10-18 uur, in de winter alleen in weekeinden en schoolvakanties.

    • Marja Roscam Abbing