Barker, harder en directer dan Kraaykamp

Tussen het vele wegwerpmateriaal van weleer, waarmee RTL-Veronique haar dagen vult, bevindt zich soms een kleinood. De herhalingen van All in the family bijvoorbeeld of, voor de anders gerichte smaak, van de luidruchtige Britse kluchtreeks It ain't half hot mum. Vanavond begint wederom zo'n serie die jarenlang niet meer te zien was. De titel luidt Porridge, de hoofdrolspeler is Ronnie Barker de massieve helft van het eertijds populaire Ronnies-duo.

Barker speelt een gehaaid bajesklant, die alle kneepjes van het vak onder de knie heeft. Hij weet precies hoe hij het verblijf voor zichzelf zo acceptabel mogelijk kan maken en spreidt daarbij een soort boerenslimheid ten toon, waartegen vrijwel niets bestand is. De serie dateert uit het begin van de jaren zeventig, telde twintig afleveringen en werd geschreven door Dick Clement en Ian la Frenais, geoefende comedy-auteurs die intussen in Hollywood gevestigd zijn.

De herhalingen bieden vergelijkingsmateriaal met de VARA-serie Laat maar zitten, een Nederlandse bewerking van Porridge met Johnny Kraaykamp in de hoofdrol. Die versie ofschoon amusant is gemoedelijker en trager dan het Engelse origineel. Barker is harder en directer dan Kraaykamp, meer gericht op het precieze en zo frequent mogelijke plaatsen van grappen. Niettemin slaagde hij er via deze reeks in eigen land in een volksheld te worden. Porridge, RTL-Veronique, 23.35-0.20u.

    • Henk van Gelder