Weer problemen bij Kanaaltunnel

LONDEN, 14 aug. Eurotunnel, het Frans-Britse consortium voor de aanleg van de Kanaaltunnel tussen Groot-Brittannie en het Europese continent, heeft problemen met de financiering van een bedrag van twee miljard pond (6,7 miljard gulden) dat nodig is om het project af te ronden.

Volgens het consortium hebben de banken nog maar voor 1,1 miljard pond toegezegd.

Om de extra lening had Eurotunnel bij het bankconsortium dat bij de financiering van het project is betrokken, al in april gevraagd in het kader van een overeenkomst uit januari.

Uit die overeenkomst bleek dat het project in totaal 7,7 miljard pond zou kosten. Van dat bedrag zou 2,5 miljard pond bijeen worden gebracht door een extra lening van twee miljard pond en een nieuwe emissie ter waarde van 0,5 miljard pond.

De extra lening van twee miljard pond zou eind augustus moeten zijn afgerond. Maar tot nu toe is het consortium er slechts in geslaagd een bedrag van 1,1 miljard pond te financieren. Van de 210 betrokken banken hebben tot nu toe 93 laten weten niet in het extra financieringsplan te willen deelnemen, terwijl 26 banken niet op het financieringsverzoek van Eurotunnel hebben gereageerd.

De financiering van de extra twee miljard pond was een voorwaarde in de overeenkomst van januari om Eurotunnel in de gelegenheid te stellen aan het eind van dit jaar met de aanvullende emissie te komen. Deze nieuwe emissie was voorzien in oktober, maar kan worden vertraagd als de financiering van de twee miljard pond niet voor begin september rond is. (Reuter)