Vietnam wil vrede sluiten met China

HANOI, 14 aug. Vietnam wil de diplomatieke betrekkingen met de Volksrepubliek China snel normaliseren en hun beider meningsverschillen op vreedzame wijze regelen. Dat heeft de Vietnamese premier Do Muoi gisteren gezegd. De Chinese premier Li Peng liet eerder al weten dat Peking vrede wil sluiten met Hanoi.

In 1979 vielen Chinese troepen erfvijand Vietnam aan om het land, zoals het officieel heette, 'een lesje te geven' wegens de Vietnamese interventie in Cambodja. De Chinezen trokken zich na zware verliezen terug en er werd vredesoverleg gevoerd maar tot een bevredigende oplossing kwam het nooit. Sindsdien was de relatie tussen de de twee landen gespannen. De stormachtige ontwikkelingen in Oost-Europa hebben volgens waarnemers China en Vietnam, die beide vasthouden aan een orthodoxe communistische lijn, naar elkaar toegedreven. (AFP)