Vier Cubanen vluchten naar Belgische residentie Havana

HAVANA, 14 aug. Vier Cubanen zijn gisteren de residentie van de Belgische ambassadeur in Havana binnengedrongen en hebben daar gevraagd Cuba te mogen verlaten. De vier mannen, in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar, klommen over de muur van het diplomatieke gebouw in de Cubaanse hoofdstad en wisten de enige Cubaanse politieman ter plekke te ontwijken, aldus een woordvoerder van de Belgische ambassade.

Deze vluchtpoging volgt op twee weken van betrekkelijk stilzwijgen in de crisis van Cubaanse vluchtelingen in Europese diplomatieke vestigingen in Havana. Momenteel bevinden zich nog achttien Cubanen in de Spaanse ambassade, wat heeft geleid tot een verslechtering van de traditioneel goede betrekkingen tussen Cuba en Spanje. Cuba weigert de achttien uit het land te laten vertrekken, terwijl Spanje op zijn beurt de vluchtelingen het gebouw niet wil uitzetten.

Vorige maand had een aantal vluchtpogingen naar diplomatieke gebouwen in Havana plaats, achtereenvolgens bij de Tsjechoslowaakse en de Zwitserse ambassades en de Italiaanse residentie. Alle vluchtelingen hebben inmiddels deze gebouwen verlaten. Sindsdien wordt de 'diplomatieke' wijk Miramar in Havana streng bewaakt door de politie. Desondanks gelukte het gisteren opnieuw vier mensen door het politiekordon te breken.

Belgische functionarissen hebben gisteren overleg gevoerd op het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken over de ontstane situatie. De politie heeft de Belgische residentie afgegrendeld. (Reuter)