Twijfel aan schatting aantal bezoekers Sail

AMSTERDAM, 14 aug. Vanmorgen rond half elf voer de Russische viermaster Sedov de IJ-haven uit als eerste van elf windjammers van de A-klasse die in het kader van de Sail '90-manifestatie de afgelopen vijf dagen Amsterdam bezochten. In totaal waren er zestien van deze 'tall ships', maar twee Nederlandse schepen, de Amsterdam en de Eendracht, blijven thuis en drie andere schepen vertrokken reeds eerder.

De belangstelling voor Sail was groot, maar hoeveel mensen op dit maritieme evenement zijn afgekomen zal altijd wel een raadsel blijven. In elk geval wordt ernstig getwijfeld aan de hoge schattingen van de politie dat het er meer dan vijf miljoen zijn geweest. De extra treinen en bussen zaten lang niet vol en de tijdelijke parkeerplaatsen bleven grotendeels leeg. Volgens Centraal Nederland kwamen er tot en met gisteren 5.450.000 mensen naar Sail. Tweederden kwamen met het openbaar vervoer, 20 procent met de auto en 15 procent op een andere manier, van wie een te paard.

De aankondiging van burgemeester Van Thijn dat er over vijf jaar 'zeker' weer een Sail zal worden gehouden in Amsterdam lijkt volgens directeur J. Key meer gebaseerd op 'wishful thinking' dan op de realiteit. 'Ik maak me weinig zorgen over de plannen voor de IJ-oevers die een dergelijk Sail-evenement in de weg zouden staan. Die veranderen toch steeds. Bedreigender is de tendens dat de 'tall ships' steeds meer brood gaan zien in het deelnemen aan zoiets als dit. Steeds meer havensteden willen een sail-achtig evenement organiseren. Ze willen flink betalen voor zo'n schip. Denk maar aan 50.000 gulden of meer. Dan wordt een nieuwe Sail voor Amsterdam al gauw onbetaalbaar.' Om over vijf jaar toch weer een behoorlijk aantal windjammers naar Amsterdam te halen moet het Sail-bestuur in november in Londen bij de organisatie die de vaarschema's van de 'tall ships' coordineert al een claim neerleggen voor 1995 en een jaar later definitief beslissen. Volgend jaar wordt in Delfzijl een veel kleiner internationaal evenement voor zeilschepen gehouden.