Toch redelijke beelden van Hubble

WASHINGTON, 14 aug. Deskundigen die werken met de Hubble-ruimtetelescoop zijn erin geslaagd om, ondanks de fouten in de kostbare spiegel, een goed beeld van een veraf gelegen sterrenstelsel te krijgen. Ze spreken van 'het mooiste familieportret van sterren buiten ons melkwegstelsel'.

De beelden zijn goed nieuws voor de medewerkers van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA wier geloofwaardigheid in gevaar is gekomen door de blunder met de verkeerd geslepen spiegel in de 2,1 miljard dollar kostende telescoop. De nu waargenomen sterren, onderdeel van de grote Tarantula-nevel, bevinden zich op 160.000 lichtjaren van de aarde en zijn de zwaarste en warmste sterren die ooit zijn waargenomen. Tien jaar geleden, toen men voor het eerst zicht kreeg op dit sterrenstelsel, dacht men nog dat het om een grote ster ging, latere waarnemingen vanaf de aarde kwamen tot 27 sterren, maar bestudering van de gegevens van de Hubble wijst in de richting van zeker zestig sterren. De telescoop stuurt weliswaar geen fraaie beelden naar de aarde, maar met behulp van corrigerende computerprogramma's is men erin geslaagd betere beelden te krijgen. NASA-deskundigen hopen met behulp van de Hubble meer inzicht te krijgen in de manier waarop sterren ontstaan en weer verdwijnen. De NASA hoopt op den duur nog betere beelden te kunnen samenstellen als de organisatie meer weet over de slijpfout in de spiegel. Het probleem met de spiegel van de Hubble is een van de vele moeilijkheden waarmee de NASA de laatste tijd heeft te kampen. Zo zijn er lekken geconstateerd in de brandstofvoorziening van de Shuttle, waardoor deze ruimtevaartuigen aan de grond moesten blijven en waren er ook problemen met de spiegels van een nieuwe generatie weersatellieten. (Reuter)