Tanker met Iraakse olie net op tijd ontsnapt aan boycot

DEN HAAG, 14 aug. De Griekse tanker Andros Atlas met olie uit Irak, die zaterdag bij Shell Europoort is aangekomen, heeft van de Nederlandse overheid toestemming gekregen zijn lading te lossen, omdat het schip reeds voor 6 augustus was geladen. Op die datum werd het embargo tegen Irak van kracht. Bovendien was de olie reeds betaald. Minister Van den Broek van buitenlandse zaken heeft dit gisteren gezegd in de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend, dat het schip vanuit Le Havre was 'doorgezonden' naar Rotterdam. Volgens een woordvoerder van Shell is dat echter geen actie geweest van de Franse overheid, maar van het bedrijf zelf. De boycotmaatregelen die Frankrijk hanteert zijn scherper dan die van de EG. 'We wisten dat Frankrijk strengere maatregelen had genomen dan Nederland, namelijk 'geen druppel meer', ongeacht het tijdstip van laden. Dus wij hebben het schip naar Rotterdam laten komen', aldus een woordvoerder van Shell.

Over de nog voortdurende baggerwerkzaamheden van Nederlandse bedrijven in Irak zei minister Van den Broek dat zij volgens de Europese Commissie niet onder het handelsembargo vallen. Hij wil afwachten wat de speciale boycot-commissie van de Veiligheidsraad vrijdag besluit over het verlenen van diensten aan Irak en Koeweit. Ook is er contact met andere landen die contracten in Irak uitvoeren. Minister Andriessen van economische zaken zou vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op de dienstverlening en de boycotmaatregelen terugkomen.