Steun groeit voor Arabische strijdmacht

DUBAI/NICOSIA, 14 aug. De steun voor de gezamenlijke Arabische strijdmacht die Saoedi-Arabie moet verdedigen tegen een eventuele aanval van Irak groeit.

Een officiele woordvoerder in Damascus bevestigde vanmorgen dat Syrie een 'symbolische' troepenmacht zal bijdragen. Op demonstratieve wijze hadden de Syriers gisteren al de Koeweitse kroonprins, sjeik Saad al-Abdullah al-Sabah, een hartelijk welkom in Damascus bereid.

Ook Pakistan kondigde gisteren aan dat het een troepenmacht van 5.000 man zal sturen naar Saoedi-Arabie. Belgie heeft eveneens besloten drie marineschepen te sturen naar het gebied, al zal pas later worden besloten wat deze precies zullen doen.

Amerikaanse berichten spraken gisteren van een Iraakse troepenmacht aan de grens met Saoedi-Arabie van 140.000 man. Diplomaten meldden vanmorgen dat ten minste twaalf Iraakse militairen met tanks waren gedeserteerd naar Saoedi-Arabie. Ze zouden niet gelukkig zijn geweest met het Iraakse optreden in Koeweit.

Waarnemers in het Midden-Oosten verwachten intussen dat het binnen het komende etmaal tot een eerste serieuze confrontatie van de Amerikaanse marine en Iraakse schepen zal komen. De aandacht gaat in dit verband speciaal uit naar een Iraakse vrachtboot, die met een lading wapens en munitie uit Polen op weg is naar de Jordaanse haven Aqaba. Het schip passeerde gisteren het Suezkanaal. In de Rode Zee ligt onder andere het Amerikaanse vliegdekschip Eisenhower om de toestand van nabij te volgen. De scheepvaart in de Golf is inmiddels gewaarschuwd voor het gevaar van mijnen.

Een pro-Iraakse groep in Jordanie verklaarde gisteren dat zeker 80.000 vrijwilligers, onder wie zeer veel Palestijnen, zich hadden aangemeld om aan de zijde van Irak deel te nemen aan een eventuele oorlog. Volgens een woordvoerder van de groep, een van de vele 'volkscomites', bevonden zich onder de vrijwilligers veel mannen die gedurende twee jaar hun dienstplicht in Jordanie hadden vervuld. In Jordanie zijn de afgelopen dagen veel demonstraties gehouden ten gunste van de Iraakse leider Saddam Hussein, in het bijzonder door in Jordanie woonachtige Palestijnen.

Ook elders in de Arabische wereld werden gisteren weer betogingen voor de Iraakse leider gehouden. Het officiele Soedanese persbureau SUNA meldde dat een menigte van zo'n 200.000 mensen, bestaande uit onder anderen studenten en arbeiders, tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Khartoum protesteerde tegen de buitenlandse interventie in de Golf. Ze riepen leuzen voor Saddam Hussein.

Pag.5: Vervolg