Prijs van olie stijgt verder, beurzen kalm

ROTTERDAM, 14 aug. De olieprijzen zijn vandaag weer iets verder gestegen onder invloed van de crisis in het Midden-Oosten, nadat vorige week vrijdag een eind kwam aan de snelle stijging van de olieprijzen sinds de Iraakse inval in Koeweit.

Op de spotmarkt in Rotterdam noteerde Noordzee-olie (Brent voor levering in september) rond het middaguur 26,85 dollar per vat (159 liter), 35 dollarcent meer dan de slotprijs van gisteren.

De beurzen zijn vandaag stabiel. Tokio herstelde licht (1,9 procent) na de forse duikeling van gisteren (4,2 procent) en de stemmingsindex op de beurs van Amsterdam stond rond het middaguur iets hoger dan gisteren.

Ook de dollar trok vandaag iets aan na de koersval van 2,5 cent gisteren en noteerde in Amsterdam rond het middaguur 1,7755 gulden na een slotkoers, gisteren, van 1,7720 gulden. De olieministers van de landen van de OPEC (Organisatie van olie exporterende landen) komen binnenkort in een spoedvergadering bijeen om zich te beraden over een mogelijke verhoging van de olieproduktie. Door middel van een gezamenlijke actie wil de OPEC de spanning op de oliemarkt verminderen. Die actie is dan gericht op een compensatie van de olie-export van Irak en Koeweit, die is weggevallen door het internationale embargo.