Opec wil spoedvergadering

ROTTERDAM, 14 aug. De olieministers van de OPEC-landen (Organisatie van olie exporterende landen) komen binnenkort in een spoedvergadering bijeen om zich te beraden over een mogelijke verhoging van de olieproduktie.

OPEC wil door een gezamenlijke actie, gericht op compensatie van de olie-export van Irak en Koeweit die door het internationale embargo is weggevallen, de spanning op de oliemarkt verminderen. De ambassadeur van Saoedi-Arabie in de Verenigde Staten, prins Bandar Bin Sultan, zei gisteren in Washington dat verschillende OPEC-landen al zijn geconsulteerd over een spoedvergadering.

Onduidelijk is of Irak en Koeweit zullen deelnemen aan het beraad van de OPEC. Irak was zaterdag wel vertegenwoordigd op de Arabische topconferentie in Kairo. Ook de Emir van Koeweit nam enige tijd deel aan het beraad. Het is de vraag of Irak de aanwezigheid van de afgezette Koeweitse regering op een OPEC-vergadering accepteert, nu Irak de olie-installaties van Koeweit na de inlijving van dit land beheert.

Vorige week woensdag heeft de voorzitter van OPEC, de Algerijnse minister Sadam Boussena, al verklaard dat OPEC geen derde energiecrisis door tekorten in de Westerse olie consumerende landen wenst. Compensatie van de Iraakse en Koeweitse olieproduktie zou volgens Boussena echter pas moeten gebeuren wanneer de grote olievoorraden in het Westen worden aangesproken. Donderdag kwam het bestuur van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs met een eerste verklaring over de Golfcrisis, waarin de oliemaatschappijen werden opgeroepen hun voorraden te verminderen en niet te veel olie in te kopen om de markt te stabiliseren.

Ambassadeur Bander zei gisteren dat Saoedi-Arabie, dat zijn olieproduktie al heeft verhoogd, alles in het werk wil stellen om de gevolgen van de boycot tegen Irak voor de Westerse landen zo beperkt mogelijk te houden. Twee andere OPEC-landen, Venezuela en Iran, hebben aangekondigd hun produktie in overleg met OPEC te willen verhogen.