Nyambui

De overwinning van Suleiman Nyambui afgelopen zondag in de marathon van Moskou was op zich niet zo bijzonder. De Tanzaniaan is nu eenmaal een van de besten ter wereld. Zijn winnende tijd van 2.13.54 was ook niet bepaald hoogdravend. Toch leverde Nyambui in de Sovjet-hoofdstad een ongelooflijke prestatie. Binnen een uur nadat zijn vliegtuig landde klonk het startschot voor de marathon. Hij kwam uit de Bondsrepubliek, waar hij een tijd trainde in Detmold. Toen hij in Dusseldorf incheckte voor zijn geplande vlucht naar Moskou was plotseling zijn bagage met geld en ticket verdwenen. De bagage werd pas vele uren later door de politie teruggevonden. Geld en ticket bleven weg. Dank zij een sponsor kon Nyambui de reis naar Moskou toch aanvaarden, maar hij werd daartoe tot een tussenlanding in Berlijn gedwongen. Een aanbod om in Oost-Berlijn te overnachten sloeg hij af. Nyambui hing wat rond op het vliegveld tot zijn vlucht verder ging, arriveerde in Moskou, werd met spoed naar de start van de marathon gebracht en won.