Nominatie voor roman van Vonne van der Meer

LONDEN, 14 aug. De Nederlandse roman De Reis naar het Kind van Vonne van der Meer is samen met 18 andere romans uit 13 Europese landen genomineerd voor de Minerva-prijs. De winnaar van deze prijs 'voor de Europese Roman van het jaar' zal in het Engels worden vertaald en uitgegeven, waarbij een uitgebreide publiceitscampagne zal worden gevoerd. Verwacht wordt dat vertalingen in andere taalgebieden zullen volgen.

Voor de nominaties, waarvan de overigen eind deze week worden bekend gemaakt, waren 28 Nederlandse boeken ingezonden. Om genomineerd te kunnen worden mocht het boek niet in het Engels zijn geschreven, het mocht niet in die taal zijn vertaald en de uitgever moest bereid zijn de Engelse vertaalrechten voor de hele wereld af te staan. De Minerva-prijs wordt dit jaar voor het eerst toegekend. De winnaar zal bekend worden gemaakt op 3 oktober, tijdens de Frankfurter Buchmesse. De organisatie is in handen van de progressieve Londense uitgeverij Minerva, in samenwerking met Publishing News. De voorselectie is gemaakt door juryleden in alle deelnemende landen. De keuze van de winnaar wordt gemaakt in Engeland, op basis van vertalingen van sleutelpassages en leesrapporten van Engelse deskundigen.