Nederland nog niet uit controle op boycot Irak

DEN HAAG, 14 aug. Nederland heeft geen besluit genomen hoe de controle op de economische boycot van Irak moet worden uitgevoerd. Over de manier van opereren van de fregatten Witte de With en Pieter Florisz in het Golf-gebied wordt nog overlegd. Over een week denkt het ministerie van defensie meer duidelijkheid te hebben over de opdrachten voor de twee schepen en het werkterrein in het Golf-gebied.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei vanochtend dat eerst beraad binnen de Westeuropese Unie (WEU) wordt afgewacht. Daarnaast wil de Nederlandse regering bezien wat de resultaten zijn van de vergadering van een speciale commissie van de Veiligheidsraad vrijdag in New York. De leden van die commissie willen bezien hoe de economische maatregelen en de handelsboycot die de Veiligheidsraad tegen Koeweit en Irak heeft afgekondigd, worden nageleefd en of verdere acties nodig zijn.

De woordvoerder van buitenlandse zaken wijst op de brief van de regering aan de Tweede Kamer van gisteren waarin gezegd wordt dat de internationale militaire inspanning, waaraan Nederland deelneemt, beoogt steun te geven aan een effectieve uitvoering van de resoluties de Veiligheidsraad over een boycot.