Medisch team Nederland teruggekeerd uit Liberia

ROTTERDAM, 14 aug. De verpleegkundige Cora Lubbinge (27) is de enige Nederlander van het team van Artsen zonder Grenzen die op dit moment nog in Freetown (Sierra Leone) vertoeft. De andere Nederlanders, de arts Ron Oud (30) en de chirurg Ed Braam (41), keerden vanochtend terug in Nederland.

Samen met de acht Belgische teamleden regelt de verpleegkundige de overdracht aan een Belgisch/Spaans team van Artsen Zonder Grenzen dat zal pogen in Liberia medische hulp te bieden.

Op 29 juli zocht het hele team in Monrovia toevlucht in de Duitse ambassade nadat gewapende troepen gedreigd hadden alle gewonden in het Sint Jozeph Catolic hospital neer te schieten. In gezelschap van andere vluchtelingen ontkwam de groep uiteindelijk naar Sierra Leone. De laatste Nederlandse en de Belgen zullen donderdagochtend aankomen in Brussel.

Artsen Zonder Grenzen vroeg begin augustus om onmiddellijk ingrijpen van internationale organisaties in Liberia. De hulpverleners menen dat zowel de burgerbevolking als de humanitaire organisaties die in Monrovia zijn gestationeerd, voortdurend gevaar lopen. Gewapende bendes zijn diverse malen in ziekenhuizen binnengedrongen en hebben zieken, gewonden en het medische personeel bedreigd met de dood.