Jordanie ontvangt nog 'vele tankwagens' olie uit Irak

ROTTERDAM, 14 aug. Jordanie blijkt de olieboycot van Irak te ontduiken. Volgens deskundigen van het gezaghebbende Middle East Economic Survey (MEES), dat op Cyprus verschijnt, passeren nog dagelijks vele tankwagens met ruwe olie de grens tussen Irak en Jordanie.

Een gedeelte van deze olie wordt door Jordanie zelf verwerkt, de rest wordt via de haven van Akaba op enkele kilometers afstand van de Israelische havenstad Eilat in de Golf van Akaba en vervolgens via de Rode Zee verscheept. Onduidelijk is nog of deze tankschepen zullen worden tegengehouden. Het persbureau Associated Press, dat een woordvoerder van het Jordaanse ministerie van handel citeert, meldt dat Iraakse olie nog steeds door een nauwe pijpleiding van het olieveld bij Kirkuk naar pompstation H-4 in noordoost Jordanie stroomt en vandaar per vrachtwagen verder gaat.

MEES ontkent dat ten stelligste. De pijpleiding zou al lang geleden gesloten zijn. Ook de zogeheten 'Tapline' die vlak langs de Iraaks grens loopt en Saoedische olie naar Jordanie vervoerde, werd al jaren geleden gesloten.