India ontkent grensincident met Pakistan

NEW DELHI/ ISLAMABAD, 14 aug. In New Delhi is gisteren verontwaardigd gereageerd op een Pakistaanse mededeling dat Indiase troepen zondag een aanval hebben uitgevoerd op het Pakistaanse deel van Kashmir. De Indiase troepen hadden volgens Pakistan met zware artillerie posities van het Pakistaanse leger aangevallen. Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van defensie zei dat de aanval was afgeslagen en dat zware verliezen waren toegebracht aan de 'binnendringers'. Pakistan spreekt van een 'poging de situatie langs de bestandslijn te laten verergeren om de aandacht af te leiden van de vrijheidsstrijd in India's Kashmir'. Het Indiase ministerie van buitenlandse zaken ontkende de beschuldiging in harde bewoordingen: 'Een schotenwisseling tussen Indiase en Pakistaanse troepen heeft niet plaatsgehad. Wij hebben niet aangevallen, we hebben geen artillerie gebruikt en er is geen sprake van slachtoffers'. Kashmir werd bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 verdeeld in Pakistaans Azad-(vrij)Kashmir en een Indiaas deel dat werd samengevoegd met Jammu tot de deelstaat Jammu en Kashmir. De twee landen voerden in 1948 en 1965 oorlog om het gebied. Het Pakistaanse deel van Kashmir beslaat nu een derde deel van het grondgebied. De bestandslijn langs de 1.400 kilometer lange grens in Kashmir staat onder toezicht van een klein aantal troepen van de Verenigde Naties. Op grote hoogte in de Himalaya hebben herhaaldelijk kleine schermutselingen plaats tussen Indiase en Pakistaanse troepen, maar een grote confrontatie is daar sinds '65 niet meer voorgekomen.

De spanningen in het gebied zijn de afgelopen maanden opgelopen door hernieuwde activiteiten van radicale moslims in Jammu en Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een islamitische meerderheid. De moslims streven naar aansluiting bij Pakistan of willen onafhankelijkheid. De centrale regering in New Delhi treedt hard op tegen het separatisme en beticht Pakistan van het verlenen van steun aan de opstand. (AP, UPI, Reuter)