Imago edelmetaal als vluchthaven aangetast; Koeweitcrisisultieme test voor goud

ROTTERDAM, 14 aug. De Koeweitcrisis heeft zich ontwikkeld tot de ultieme test voor het edelmetaal goud om te bewijzen dat het nog steeds de 'verzekeringspolis' onder de beleggingsinstrumenten is. Tien jaar economische bloei en de introductie van talloze nieuwe beleggingsinstrumenten hebben het imago van goud aangetast als veilige haven voor beleggers. Recente prijsstijgingen brengen goud terug naar de voorgrond. 'Als de goudprijs in de komende dagen niet aanzienlijk stijgt, dan betekent dat het einde van mijn carriere en kunnen we het spul beter onder de grond laten', aldus goud-specialist John Taylor van het Londense effectenhuis James Capel. 'We hebben de grootste politieke crisis sinds Cuba, een betere test voor goud is er niet.'

Eind vorige week begon de goudprijs op de markten in Zurich en Londen onder invloed van de toenemende spanningen in het Midden-Oosten te stijgen. In twee dagen steeg de prijs van 390 dollar per ounce (31,1 gram) naar 405 dollar. Vanmiddag noteerde goud in Londen 410 dollar, na korststondig boven de 412 dollar te hebben gezweefd. Ook barometers voor de koersen van goud-aandelen stegen. De goud-index in Johannesburg steeg met 9 procent en de Londense FT Gold Mine-index ging zelfs met 13,6 procent omhoog.

Het edele metaal lijkt daarmee zijn traditionele rol als 'verzekeringspolis' voor beleggers te hervatten. Diverse overwegingen spreken tegen een snelle wederopstanding van goud.

In absolute termen lijkt de prijsstijging heel wat, maar vergeleken met eerdere politieke- en oliecrises en vergeleken met de gestegen olieprijs is de stijging van de goudprijs bescheiden. Sinds eind vorige maand is de olieprijs met 70 procent gestegen, terwijl goud maar met 14 procent in waarde steeg. De vergelijking met het verleden is nog illustratiever. Tijdens de tweede oliecrisis in 1979 schoot de prijs razendsnel met ruim 300 dollar tot rond ongeveer 700 dollar per ounce. Op sommige momenten noteerde goud in die periode zelfs 850 dollar per ounce, een stijging met 150 procent.

In de afgelopen tien jaar heeft goud veel van zijn glans verloren. In de financiele wereld in het Westen heeft goud concurrentie gekregen van beleggingsinstrumenten als opties en termijncontracten waarmee beleggers hun posities eenvoudig kunnen afdekken. Daarnaast wordt het voor prive-beleggers in de hele wereld steeds gemakkelijker om hun geld te beleggen in een van de vele spaar-vormen. Naar verluidt hebben nu ook de oliesheiks in het Midden-Oosten, goudkopers bij uitstek, het edelmetaal de rug toegekeerd. In het tweede kwartaal van dit jaar dumpten Koeweiti's en Saoediers ruim 100 ton goud op de markt, aldus goudhandelaren. Uit Dubai komen berichten dat bezorgde inwoners van de Golfstaten hun fortuin omzetten in dollars en niet in goud. 'Goud, wie wil er goud? Met goud koop je geen voedsel, 'zei een goudhandelaar daar. In Dubai wordt jaarlijks 100 ton goud verhandeld.

Goud-specialist Taylor hoopt dat de goudprijs in de komende maanden verder zal aantrekken en dat prijsstijging van de afgelopen dagen het begin van een nieuwe hausse voor goud zal inluiden. Bij een olieprijs van 25 dollar per vat voorziet hij een goudprijs van 500 dollar per ounce. Militair ingrijpen in het Midden-Oosten zal de prijs opstuwen tot over 800 dollar. De inzet van chemische en nucleaire wapens zullen de prijs pas over het historische hoogtepunt drukken.

Afgezien van echte rampen zal de goudprijs op termijn rond het huidige niveau blijven. Goud was echt interressant als belegging indien de inflatie de rente-vergoeding op deposito's overtreft. In de Verenigde Staten wordt de reeele rente steeds lager en goud dus aantrekkelijker, zegt Taylor. Tegenover een reele rente van 1,5 procent in de VS staat een vergoeding van 6 procent in de Bondsrepubliek.