Elke tien minuten landt een legervoertuig van de VS in Saoedie-Arabie

NEW YORK, 14 aug. Het Amerikaanse ministerie van defensie schat dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen per maand 400 tot 500 miljoen dollar zal kosten, ongeveer 720 tot 900 miljoen gulden. Dat meldde het televisiestation NBC gisteravond.

Verder werd bekend dat de Verenigde Staten van plan zijn in totaal 1.200 tanks naar Saoedi-Arabie te sturen, waaronder het allernieuwste model, de M1-A1. De eerste lading is gisteren vertrokken en moet over ongeveer drie weken aankomen.

Volgens Amerikaanse persberichten landde gisteren op bases in Saoedi-Arabie iedere tien minuten een Amerikaans legervliegtuig met materieel of soldaten. De snelheid en de omvang van de opbouw wekken volgens waarnemers de indruk dat de aanwezigheid voor onbeperkte duur zal zijn, en dat de Verenigde Staten klaar willen zijn om meer te doen dan alleen Saoedi-Arabie te verdedigen, als zij dat nodig achten. 'We hebben een aanzienlijke militaire macht in het gebied', zei minister van defensie Dick Cheney zondag al. 'De president zal een aantal opties tot zijn beschikking hebben.'

Cheney bezoekt vrijdag de soldaten in Saoedi-Arabie en zal ook Saoedische leiders spreken. Hij zal misschien ook andere landen bezoeken voordat hij dinsdag terugvliegt, aldus het Pentagon.

Vandaag zijn in het Midden-Oosten, volgens berekeningen van de New York Times: Tienduizend soldaten (parachutisten, cavalerie, infanterie, artillerie en mariniers) aan de grond; Dertig schepen met ongeveer20.000 marinepersoneel aan boord; Twee vliegdekschepen, de Eisenhowerin de Rode Zee en de Independence in de Golf van Oman. Een derde vliegdekschip, de Saratoga, zou vandaag in de Middellandse Zee moeten aankomen. Een vierde vliegdekschip, de John F. Kennedy, zal deze week vertrekken vanuit Norfolk (Virginia) en zal waarschijnlijk de Eisenhower aflossen die al sinds maart paraat is. Een of meer schepen in de Middellandse Zee hebben kruisraketten aan boord.

Maar indrukwekkender zijn de aantallen die volgens anonieme Pentagon-bronnen onderweg zijn en in gereedheid worden gebracht. Het Pentagon zou deze week 50.000 soldaten aan de grond willen hebben, en binnen drie weken nog eens 50.000 man willen sturen. Tegelijk zouden nog eens 100.000 man in paraatheid worden gebracht. Ongeveer 1.200 tanks zouden naar het Midden-Oosten worden verscheept. Verder heeft het Pentagon een lijst klaar liggen voor alle leger-onderdelen, waarop onder andere staat welke vliegtuigen klaar moeten staan om te vertrekken: Drie eskaders F-16's; Bijnahonderd A-10 vliegtuigen, bedoeld om tanks uit te schakelen; 24 B-52 bommenwerpers, bovenop de B-52's die op Diego Garcia zijn gestationeerd 24 F-117A 'Stealth' jachtvliegtuigen, dieonzichtbaar zijn voor radar en worden beschouwd als de meest geavanceerde vliegtuigen die de VS op dit moment hebben; 18 F-111 jachtbommenwerpers, behalvede toestellen die al in Turkije staan.

Volgens deskundigen zou, als al deze onderdelen worden opgeroepen, een kwart miljoen soldaten zijn ingeschakeld. Het Pentagon heeft dit aantal eerder 'onzinnig' genoemd, maar dat was in reactie op een bericht dat een dergelijk aantal zeker zal worden gestuurd.

    • Michiel Bicker Caarten