Duits-Duits bellen via Nederland

ROTTERDAM, 14 aug. Westduitse bedrijven bellen in toenemende mate via Nederland naar Oostduitse klanten en partners.

Die omweg is nodig, omdat de lijnencapaciteit tussen de beide Duitslanden niet is berekend op het sterk gegroeide telefoonverkeer. Bedrijven die direct van West naar Oost bellen, stuiten steeds vaker op de 'in gesprek'-toon en moeten soms uren wachten op contact.

Het Nederlandse softwarehuis Comsys International heeft een methode ontwikkeld om de Westduitse ondernemingen toch te verzekeren van een directe verbinding met Oost-Duitsland, die geen lange wachttijden en frustratries met zich meebrengt. Daarbij maakt de firma een dankbaar gebruik van de onderbenutte lijnencapaciteit tussen Nederland en Oost-Duitsland.

Een onderneming die een abonnement heeft genomen om de zogenaamde Voice Response Computer van Comsys in Utrecht, kan dat systeem telefonisch laten weten met welk nummer in de DDR ze wil bellen. Daarna zoekt het systeem automatisch met Oost-Duitsland verbinding en brengt het contact tussen West en Oost tot stand.

De Duits-Duitse telefoonverbinding via Nederland is inmiddels drie weken operationeel, na tevoren uitvoerig te zijn getest. Zo'n 170 Westduitse bedrijven hebben al een abonnement genomen. Comsys-woordvoerster A. G. Borm verwacht dat dit aantal nog deze week sterk zal stijgen, nadat de Westduitse televisiezender ZDF gisteren uitgebreid aandacht heeft besteed aan de Nederlandse 'DDR-computer'. Comsys International spreekt over 'een gat in de markt'.

De Nederlands-Oostduitse lijnencapaciteit is volgens de firma toereikend voor minimaal 500 abonnees.

Naast grote industriele bedrijven maken ook veel groothandels en kleinere firma's gebruik van de 'Nederland-connectie', zegt mevrouw Borm. Sommige deelnemers bellen dagelijks 'enkele uren' via Nederland met de DDR. Niet alleen Comsys International wordt daar beter van maar ook de Nederlandse PTT. De gebruikers betalen namelijk twee keer internationaal telefoontarief: aan de Deutsche Bundespost voor de verbinding Nederland-Duitsland en aan de Nederlandse PTT voor het contact tussen Nederland en de DDR. Het entreegeld voor abonnees van de Voice Response Computer is 180 D-mark.