China 'definitief' achter VN-plan Cambodja

BANGKOK, 14 aug. De Chinese premier Li Peng heeft gisteren in een ontmoeting met zijn Thaise ambtgenoot Chatichai Choonhavan zijn definitieve instemming betuigd met het vredesplan van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor Cambodja, maar hij zei dat China intussen wapens zal blijven leveren aan het Cambodjaanse verzet.

Het VN-plan behelst een staakt-het-vuren, het instellen van een Nationale Raad waarin alle vier Cambodjaanse partijen zitting moeten nemen en vrije verkiezingen onder toezicht van de VN. Eerdere pogingen dergelijke plannen door te voeren zijn steeds op niets uitgelopen, terwijl de oorlog in Cambodja doorging. De communistische Rode Khmer, de belangrijkste van de drie verzetsgroepen, boekte de afgelopen maanden belangrijke terreinwinst, hetgeen de Verenigde Staten, die vreesden dat de vroegere brute heersers opnieuw aan de macht zouden komen, ertoe bracht de diplomatieke steun aan de verzetscoalitie in te trekken.

Li Peng zei gisteren uitdrukkelijk dat China alle drie de verzetsgroepen voorziet van wapens. Peking is pas bereid de leveranties stop te zetten indien ook de Sovjet- en Vietnamese hulp aan de Cambodjaanse regering wordt beeindigd. Over twee weken praat de Veiligheidsraad in New York opnieuw over de kwestie Cambodja. (AFP, AP)