Canada in overleg met Mohawks

MONTREAL, 14 aug. De Canadese autoriteiten en Mohawk-Indianen hebben zondag een overeenkomst getekend die de weg voor verdere onderhandelingen in het gebiedsconflict tussen de Mohawks en het provinciaal bestuur van Quebec moet vrijmaken. De Indianen zullen de blokkades afbreken die zij vier maanden geleden nabij het plaatsje Oka in de buurt van Montreal opwierpen. Voorts moet er een afvaardiging van een organisatie voor de rechten van de mens of de Verenigde Naties als waarnemer worden aangesteld in het gebied. De Canadese regering zal een bemiddelaar in de onderhandelingen aanwijzen.

Zondag braken onlusten uit in Quebec toen zo'n 5.000 blanke inwoners van het plaatsje Chateauguay demonstreerden tegen de blokkade van de Mercierbrug, richting Montreal, opgeworpen door Mohawks die solidair zijn met de Indianen uit Oka. De politie gebruikte traangas om de menigte, die met stenen en ijzeren staven gooide, uiteen te drijven. Zeventien politieagenten werden gewond, achttien mensen werden gearresteerd.

Mohawks wierpen vier maanden geleden nabij Oka een barricade op uit protest tegen een besluit van het provinciaal bestuur van Quebec een golfbaan aan te leggen in een gebied dat de Mohawks als hun eigendom beschouwen. (UPI, AP)