Bundeling omroepen bij Golfcrisis goed initiatief

'De wereld heeft er lang op moeten wachten.'

De nieuwslezers van de diverse binnen- en buitenlandse tv journaals kozen vergelijkbare bewoordingen om het eerste beeldmateriaal van de bezetting van Koeweit aan te kondigen. Een stad vol donkere rookpluimen, tanks in de straten, Irakese soldaten die op het strand worden gezet. Het videofilmpje van de Britse zakenman verspreidde zich als een virus over de nieuws- en actualiteitenrubrieken. Hilversum had het ongetwijfeld een aantal dagen achtereen vertoond, ware het niet dat de bespelers van TV 2, plotsklaps tot een 'gezamenlijkheidsuitzending' hadden besloten.

Een goed initiatief, dat bleek gisteravond uit de eerste uitzending waarvoor alle beschikbare mankracht was gemobiliseerd. Verslaggevers berichtten vanuit Jordanie, Egypte, De VS en Den Haag, in de studio voorzagen de Midden Oosten-specialist van deze krant Michael Stein en wapendeskundige J. Siccama het vertoonde van commentaar en zo werd de kijker rustig en goed geinformeerd.

Het Nederlandse publiek heeft er wat lang op moeten wachten, maar mocht dan gisteravond toch vaststellen dat het bundelen van de krachten werkelijk tot iets leiden kan. De goede reportage uit Egypte (van Alfred Edelstein), het beangstigende fanatisme uit Jordanie (geregistreerd door George Musterd), het besluit van het kabinet om twee fregatten te sturen, vormden gecombineerd met de deskundige analyses uit de studio een evenwichtig informatie pakket.

Het is dan ook jammer dat de acutaliteitenredacties van Avro, TROS en Veronica slechts drie dagen de gelegenheid krijgen om de kijker bij te praten. Maar het lijkt minder voor de hand liggend om na woensdag de verslaggevers en correspondenten in geval van belangrijke ontwikkelingen niet snel opnieuw op TV 2 het woord te geven.

Hoe de drie omroepen zullen reageren als er andere belangrijk zaken te melden zijn, is onduidelijk. Hun afspraak geldt ongetwijfeld uitsluitend de Golf-crisis. BBC's Newsnight plakte aan de informatie over het Midden Oosten een reportage over de oprukkende ratten vast, met als wervende titel Loosing de rat race, het zal nog wel even duren voor de samenwerking op TV 2 ook het gewone nieuws omvat. In Newsnight was een stevig debat te beluisteren tussen een Brits parlementslid en een Palestijns Amerikaanse hoogleraar, nadat eerst aan de hand van een maquette het laatste nieuws was doorgenomen en gedetailleerd was ingegaan op Bush' uitspraak de boycot van Irak desnoods met geweld te willen handhaven. Wie de actualiteiten rubrieken van zowel TV 2 als de BBC bekeek, was uitstekend geinformeerd. Nu de tv het zonder beelden van de oorlog zelf moet doen, lijkt het hoe en waarom vanzelf centraler te staan. Door het ontbreken van nieuws uit de betrokken landen, van opnamen van wapengeweld en slachtoffers krijgen politieke discussie en achtergronden alle aandacht. En dat is zeker op tv een, uit de nood geboren, luxe.

    • Wilma Cornelisse