Bouterse wil militair in top van politiekorps

PARAMARIBO, 14 aug. Legerleider Desi Bouterse heeft de regering opgeroepen de top van het Surinaamse politiekorps te vervangen. Hij vindt dat in de top een militair moet worden aangesteld, om de verstoorde verhouding tussen de twee gewapende machten te verbeteren.

Voorts zou een politie-inspecteur permanent geplaatst kunnen worden bij de militaire politie in Fort Zeelandia en zouden burgerpolitie en MP gezamenlijk kunnen gaan patrouilleren.

Bouterse zei dat gisteren in een toespraak in de Memre Buku-kazerne, naar aanleiding van de gespannen verhouding tussen leger en politie sinds de onopgehelderde moord op inspecteur van politie H. Gooding en het beschieten van het hoofdbureau van politie in Paramaribo vorige week.

Bouterse onderstreepte dat de revolutie van 1980 niet gericht was tegen de politie. Volgens de legerleider is een kleine groep in de politie er op uit een botsing te forceren met het leger. Hij beschuldigde de politietop van corruptie en riep de regering op hen te vervangen.

In zijn toespraak hekelde Bouterse ook de oude garde van Surinaamse politici. Parlementsvoorzitter Lachmon noemde hij een man zonder visie die 'postzegels moet gaan verzamelen of tomaten planten'.

Bouterse vindt dat een crisiskabinet de vredesbesprekingen moet gaan voeren en een economisch herstelplan moet opstellen.

President Shankar heeft gisteren een speciale commissie beedigd die toezicht moet houden op het onderzoek naar de moord op Gooding. Voorzitter van de commissie is W. Teixeira van het Nationaal Instituut Mensenrechten.

De rechter-commissaris heeft inmiddels de kroongetuigen gehoord in de zaak. Dit zijn een chauffeur en een vrouw die Gooding vergezelden op de avond dat hij werd vermoord. De legertop heeft elke betrokkenheid bij de moord ontkend.