Beurzen trekken aan in wankele stemming

AMSTERDAM, 14 aug. De Europese effectenbeurs kon vandaag even ruimer ademhalen na het herstel op de Amerikaanse en Japanse zusterbeurzen. In Amsterdam werden de halfjaarcijfers van DSM begroet met een flinke koersstijging, die echter niet lang stand hield.

AMSTERDAM Ondanks een met een kwart gedaalde halfjaarwinst wist DSM het koersverlies van gisteren vanochtend meer dan goed te maken. Het fonds reageerde op de fors gedaalde halfjaarwinst met een sprong voorwaarts van fl.4,80 op fl.101,60. Deze prijs kon echter geen stand houden en rond het middaguur werd ruim fl.99 betaald. Vooral de vooruitzichten waarover de chemiereus zich in nevelen hult, beviel de beurs maar matig. Elders kwamen overwegend koersstijgingen voor, maar de openingskoersen bleken veel te hoog gegrepen, zodat in de loop van de ochtend al weer een behoorlijke reactie intrad. De obligatiemarkt liet voor de staatsfondsen merendeels iets betere prijzen zien.

Op de parallelmarkt werd het royale bod van Nationale-Nederlanden van fl.270 op Nationale Borg gevolgd door een koers van fl.265 tegen fl.178,50 vorige week vrijdag. Onzekerheid bleef troef voor de meeste hoofdfondsen. Unilever stond aan het eind van de ochtend fl.1 in herstel op fl.146,70, evenals Akzo op fl.101,60. KLM zag op dat moment een aanvankelijke winst van fl.0,70 omgeslagen in een verlies van fl.0,30 op fl.25,70. Philips sprokkelde er een paar dubbeltjes bij op fl.25,20. Banken en verzekeringswaarden noteerden licht hoger en ook elders bij de meest genoteerde fondsen kwamen kleine winsten voor, al lagen die alle een stuk onder de opening. Hoogovens, die woensdag met de halfjaarcijfers komt, werd ingezet op fl.57 (f 2,70 hoger) maar bracht het rond twaalf uur niet verder dan fl.55. Op de lokale markt was het verrassende tussentijdse bericht van Union aanleiding voor een fl.3,50 hogere biedprijs van fl.57. Kantoorinrichter Ahrend werd fl.4 duurder op fl.230 en collega Samas ging fl.1,30 omhoog naar fl.79. Voor Eriks werd fl.3 meer betaald op fl.132 en het milieufonds Norit kreeg er fl.1,50 bij op fl.41,50. Aan de andere kant zakte Econosto fl.5,50 tot fl.379,50. Bierbrouwer Grolsch ging ondanks het zomerweer fl.4 achteruit naar fl. 135 en van Koppelpoort kon men fl. 6 lager op fl.280 niet afkomen. Weweler werd fl.1,60 duurder op fl.71,50 en DOCdata noteerde fl.0,80 hoger op fl.12,90. Zeer goed in de markt lagen de aandelen Inter/View met een rijzing van fl.0,70 op fl.16,20. Peek en Cloppenburg werd fl.2 meer waard op fl.67,50.

NEW YORK - De Newyorkse effectenbeurs heeft zich gisteren weten te herstellen van de flinke inzinking van eind vorige week ondanks de malaise op de beurzen elders in de wereld. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen, die vrijdag met 42 punten daalde, ging met 30,21 punten omhoog naar 2.746,79. De omzet was met 124 miljoen aandelen nog een stuk kleiner dan het bescheiden totaal van 147 miljoen op vrijdag.

Het Dow Jones-gemiddelde zakte aan het begin van de dag nog verder weg. Het koersgemiddelde stond al snel op een verlies van 31 punten. Handelaren schreven dat toe aan de koersverliezen op de beurzen in Japan en Europa en aan verkopen op basis van computerprogramma's. Er kwam een ommekeer toen de computers aankoopopdrachten begonnen te geven en op bescheiden schaal koopjesjagers op de markt verschenen. TOKYO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio, die gisteren nog met gemiddeld 4,2 procent waren gedaald, hebben zich vandaag iets weten te herstellen. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen steeg 1,9 procent met 496,10 punten tot 26.672,53 punten, een stijging van 1,9 procent. De grote beleggers toonden belangstelling voor de fondsen die ze goedkoop konden kopen na de koersdaling van de laatste tijd. Volgens sommige handelaren blijft de beurs overschaduwd door de onzekerheden in verband met crisis in het Midden-Oosten en door een mogelijke renteverhoging in Japan.