Zege regering Liberia op rebellen

MONROVIA, 13 aug. Het Liberiaanse regeringsleger heeft gisteren in de hoofdstad Monrovia een succesvolle tegenaanval ingezet tegen de rebellentroepen van Charles Taylor. Bij de gevechten zijn 18 burgers om het leven gekomen. Volgens ooggetuigen openden soldaten het vuur op mensen die de gevechten probeerden te ontvluchten.

Waarnemers menen dat de kans van de rebellen op een snelle inname van Monrovia aanmerkelijk is verkleind door deze overwinning van de troepen van president Doe. Charles Taylor had vorige week laten weten de hoofdstad in handen te willen hebben voordat de vredesmacht van vijf Westafrikaanse landen aan het einde van deze week een staakt-het-vuren oplegt aan de strijdende partijen.

De Westduitse ambassade in Congo Town, een voorstad van Monrovia, heeft besloten haar deuren te sluiten. De ambassade bevindt zich in de vuurlinie, nu de troepen van Taylor na de nederlaag zich moesten terugtrekken naar Congo Town. De evacuatie van de 110 mensen die zich schuilhouden in de ambassade vormt nog een probleem. Amerikaanse mariniers, die vorige week landden in Monrovia voor de evacuatie van met name Amerikaanse burgers, helpen alleen mensen vanuit de Amerikaanse ambassade. Deze bevindt zich zo'n tien kilometer van de Westduitse ambassade. Momenteel zijn er onderhandelingen met Doe gaande over een veilige doorgang voor de vluchtelingen, zo zei een woordvoerder van het Westduitse ministerie van buitenlandse zaken.

Ooggetuigen zeiden dat er dit weekeinde ook weer gevechten zijn geweest tussen troepen van Taylor en die van zijn rivaal Prince Johnson. De laatste verwelkomt de Westafrikaanse interventie, evenals president Doe. Johnson wil de haven van Monrovia vrijhouden voor de schepen van de internationale vredesmacht. (AP, AFP)