Willem de Ridder vertelt verhalen zoals het hoort

Eindelijk komen de liefhebbers van verhalen aan hun trekken. Eindelijk wordt er verteld op tv, echt verteld. Niet vijf minuten tussendoor om een gaatje te vullen, maar een uur lang. En dan ook nog door meesterverteller Willem de Ridder. Smullen dus.

Afgelopen zaterdag bracht De Ridder een sprookje van Grimm. Een verhaal vol goudstukken, draken, prinsessen, sprekende dieren, woeste gevechten en een heks die net toen alles goed leek te komen, de held en zijn dierenvrienden in stenen veranderde. Gelukkig had hij een broer, en toen ze uiteen gingen hadden ze een dolk in een boom gestoken die mat werd of ging roesten als de ander in gevaar was. En natuurlijk was de broer slim genoeg om zich niet door de heks in de luren te laten leggen, waardoor het spannende verhaal na een uur toch eindigde met: 'en ze leefden nog lang en gelukkig.' Een zucht van opluchting ontsnapt aan de kinderen die tegen De Ridder aangeleund naar het verhaal luisteren. 'En nu Assepoester, 'roepen ze, want een verhaal van een uur is eigenlijk niet lang genoeg. De echte sprookjes duren langer, zeker als ze van oosterse herkomst zijn. De Ridders enorme repertoire voorziet ook in deze vertellingen en toen hij onlangs zijn wekelijkse zaterdagprogramma gebruikte om twee uur door te vertellen, wist hij zeker dat hij zeer veel trouwe kijkers had. Vooral de fans die De Ridders optreden op video vastleggen, waren onthutst en grepen de telefoon om de meesterverteller aan te sporen in elk geval tijdig te laten weten hoe lang de nieuwe aflevering duren zal.

Helaas is het uitsluitend aan Amsterdammers voorbehouden om van De Ridder te genieten. De verhalen worden uitgezonden door SALTO, de beheerder van het lokale tv kanaal in deze stad. SALTO zendt uit wat wordt aangeboden en de sprookjes van De Ridder horen al bijna drie maanden tot het reguliere programma. Bij deze zendgemachtigde betaalt niemand iemand, maar dat mag de pret niet drukken. De Ridders liefdewerk kan worden opgevat als een geschenk aan Amsterdam, passend in de orale traditie waaruit zijn verhalen afkomstig zijn.

De Ridder vertelt prachtig. De Ridder vertelt zoals het hoort, zoals het eeuwenlang is gedaan tot de moderne patat- en mediacultuur de traditie afschafte omdat ze te rustgevend was, te weinig opwindend, te stil en te mooi. De Ridder zet de traditie voort, en ik wilde dat ik een elfje was en in een wolk van gouden sterretjes voorspellen mocht dat hij nog lang, nog heel, heel lang vertellen mag.

De Amsterdamse lokale omroep, SALTO, op zaterdag van 10 uur 's morgens tot 2 uur 's nachts, met elk uur een herhaling.

    • Wilma Cornelisse