Wielertop komt voor een prikje

Wie Erik Breukink in zijn wielerwedstrijd rond de kerk aan de start wil hebben moet daarvoor diep in de geldbuidel tasten. De prijs staat vast: de Nederlandse Tourvedette vraagt fl.15.000 voor een optreden dat nog geen drie uur duurt. De organisatie van het criterium in Elsloo bood Breukink onlangs 20 mille, maar de prof was niet bereid te komen. Hij had die avond een etentje met zijn familie.

Breukink is grootverdiener, maar hij is niet de kampioen van het geld. Claudio Chiappucci verlangt fl.16.000 zijn beroemde moeder komt mee voor 200 gulden en een gratis overtocht maar Greg LeMond overtreft de Italiaanse revelatie nog royaal. De Tourwinnaar, in het voorjaar nog zo van slag dat zelfs Peter Post medelijden met hem kreeg, klimt pas op de fiets voor een kermiskoers als daar een vergoeding van ruim dertig mille tegenover staat. De thans van zijn rampzalige Tour herstellende Laurent Fignon heeft ongeveer dezelfde eisen. Tegen die achtergrond is het opmerkelijk dat de toppers bereid zijn juist voor een prikje acte de presence te geven in sommige etappewedstrijden.

Neem de Ronde van Nederland, die vandaag met een proloog in Groningen is begonnen. Makelaar Gerrie van Gerwen, die het peloton heeft samengesteld, staat zelf versteld van het 'onwaarschijnlijk lage startgeld' dat de vedetten vragen voor de zesdaagse door Nederland. De coordinator zegt dat hij drie topploegen, waaronder die van LeMond, Fignon en Breukink, heeft gecontracteerd voor een bedrag van totaal fl.30.000. De Ronde is voor de renners blijkbaar zoiets als honing voor mieren: Van Gerwen heeft liefst vijf ploegen moeten teleurstellen, omdat er simpel geen plaats meer was. Het peloton komt niet voor het geld er zit 'slechts' fl.120.000 in de prijzenpot maar voor het werkklimaat. De Profronde heeft wat dat betreft een prima reputatie: de organisatie loopt soepel, er is daardoor plaats voor medische verzorging en de nodige rust, de hotels (in welke andere ronde worden die betaald?) zijn perfect, evenals de maaltijden, waarover in de Tour de France, bijvoorbeeld, steeds vaker wordt geklaagd.

Maar alle lof en de te verdienen FICP-punten ten spijt blijft de Ronde een keurige trainingsrit voor het WK, 2 september in Japan. Voorzitter Wim Breukink van het organisatiecomite is het met die constatering beslist zeer oneens. Zijn fietsende zoon Erik diep in zijn hart niet.

GdV