Tamils vermoorden moslims in 'Saddam-Husseindorp'

COLOMBO, 13 aug. Extremistische Tamils hebben het afgelopen weekeinde in vijf vissersdorpen in het oostelijke Evamur-district van Sri Lanka ten minste 173 islamitische burgers vermoord in een aanval met automatische wapens en hakmessen. Dat is door militaire woordvoerders en ooggetuigen meegedeeld. In een vergeldingsactie vielen islamieten een vluchtelingenkamp van Tamils aan, waarbij meer dan 100 mensen werden vermoord.

Saddam-Husseindorp, enige jaren geleden vernoemd naar de Iraakse leider, was een van de getroffen plaatsen. In het honderd huizen tellende dorpje, dat een moskee en een dorpshuis cadeau kreeg van Saddam Hussein, vielen dertig doden. Overlevenden vertelden dat de Tamils de dorpen zaterdagavond overvielen, de burgers uit hun huizen dreven en hen doodschoten of neerstaken. De messen van de Tamils zouden zijn gedoopt in cyanide. Onder de slachtoffers bevonden zich veel vrouwen en kinderen. De aanvallers werden door sommigen herkend als leden van de LTTE, de Tamil Tijgers voor de Bevrijding van Tamil Eelam, een verzetsbeweging die streeft naar onafhankelijkheid voor de Tamil-gebieden.

Een woordvoerder van de LTTE heeft ontkend dat de Tijgers verantwoordelijk zijn voor de slachtpartij. De LTTE meent dat het Sri-Lankese leger de islamieten heeft gedood om de bevolkingsgroep, die in het noorden en oosten van Sri Lanka een minderheid vormt ten opzichte van de Tamils, op te stoken. De afgelopen tien dagen zijn aan de oostkust van Sri Lanka zeker 510 mensen door gewelddadigheden om het leven gekomen: 350 moslims, 100 Tamils en 60 Sinhalezen. (Reuter, UPI)