Suurbier lonkt naar WK-voetbal in VS

SPIJKENISSE, 13 aug. Hij vindt de Verenigde Staten nog steeds 'het einde' maar moet zich voorlopig tevreden stellen met een werkkring die slechts het centrale gedeelte van Europa beslaat en waarin Turnhout en Spijkenisse als uitvalsbases fungeren. Wim Suurbier is tijdelijk terug in Nederland maar hoopt zijn voetbalbagage aan te kunnen wenden om voor het WK '94 terug te keren op vertrouwde bodem.

Hekelingen, uitkomend in de vierde klasse F, heet de nieuwe club van de lolbroek pur sang. De voetbalvereniging uit Spijkenisse is uiterst verguld met het aantrekken van de oud-international als wat nu ook in amateurkringen technisch adviseur wordt genoemd. De bijna duizend leden tellende vereniging heeft zich de laatste twee jaar met hangen en wurgen veilig kunnen stellen in de vierde klasse maar acht een herhaling van zo'n slopend seizoensslot minderwaardig voor een club met een dergelijk ledental.

Voorzitter Gerard de Puy: 'De vierde klasse is te laag voor Hekelingen. We zitten echter nog steeds met het probleem dat kwantiteit zich niet vertaalt in kwaliteit. Wim Suurbier moet helpen een wat professioneler klimaat binnen de club te scheppen.'

Angst dat het ludieke imago van de bij Ajax groot geworden Suurbier een sportieve opmars in de weg staat, heeft de praeses niet. 'Ach, al die verhalen. Wij hebben Wim leren kenen als een fijne, rustige vent die hard werkt. Suurbier heeft een werkzaam leven.'

Druk bezet

Slechts driemaal per week kan Hekelingen een beroep doen op de diensten van Suurbier. De rest van zijn tijd werkt de voormalig vleugelverdediger van het grote Ajax voor Refa International Football Business, een in Turnhout gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met het oplossen van problemen op voetbalgebied en hoopvol vooruitblikt naar een vooraanstaande rol bij de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal dat in 1994 in de Verenigde Staten wordt gehouden. De noodgedwongen dubbele werkkring Suurbier werd door Refa benaderd nadat hij de verbintenis met Hekelingen al had ondertekend maakt van Suurbier een druk bezet man. 'Het is dan ook volstrekt ondenkbaar dat Wim Suurbier zijn eenjarig contract bij Hekelingen volgend jaar zou verlengen', lost mr. Joris Stam, als juridisch adviseur aan Refa verbonden, het probleem met vooruitziende blik op. Aangezien het voortijdig verbreken van de verbintenis met de amateurclub het wat Stam noemt 'negatieve imago' van Suurbier alleen maar zou bevestigen, schikt het bedrijf zich in de bestaande situatie. 'We nemen Hekelingen er voor een jaartje bij', berust Stam.

Met het in dienst nemen van Suurbier hoopt Refa een pion in handen te hebben waarmee in '94 met succes een plaatsje op de Amerikaanse voetbalmarkt kan worden veroverd. Beseffend dat het toernooi om de wereldbeker straks valt of staat met de interesse van commerciele zijde en de internationale voetbalmarkt sterk onderhevig is aan modegrillen, neemt men alvast een uiterst flexibele houding aan. 'Je zult, hoe je het ook wendt of keert, het voetbal aantrekkelijk moeten maken voor de Amerikanen. Het toernooi moet naar Amerikaanse maatstaven worden ingericht. Daar hebben wij geen enkele moeite mee. Alles verandert; tijdens het afgelopen WK werd het blote-voetenvoetbal van Kameroen ook ineens heilig verklaard'. Suurbier (zestig interlands, twee WK-finales) moet met zijn in ruim twintig jaar topvoetbal vergaarde ervaring, kennis en inzicht de broodnodige contacten in het voetbalarme Amerika leggen. Vooralsnog beweegt hij zich vooral door Europa. Zo bezocht hij voor zijn Belgische werkgever het afgelopen WK waar hij met een 'Refabril' verschillende wedstrijden aanschouwde en zocht hij afgelopen week oud-collega Johan Cruijff in Nederland op.

Stimulans

Voor de oud-speler van Amerikaanse profclubs als Los Angeles Aztecs, San Jose Earthquakes en Tulsa Roughnecks kent het voetbal in de Verenigde Staten nauwelijks geheimen. 'Het voetbal in Amerika komt er wel, al weet ik niet hoe lang het gaat duren. Op dit moment is er in de eerste plaats een volwaardige profleague nodig. Jeugdige voetballers hebben nu niets om naar toe te leven, er ontbreekt een stimulans. Bovendien duurt de huidige competitie veel te kort. Er wordt vijf maanden gevoetbald maar daarna gebeurt er zeven maanden niets, in die tijd verliest men de aandacht voor het voebal', weet Suurbier.

De problemen aan de basis staan volgens Suurbier een gedegen WK-organisatie niet in de weg. De afgelopen weken deden de voor hun organisatorische kwaliteiten vaak geprezen Amerikanen in negatief opzicht van zich spreken toen er in de top van de Amerikaanse voetbalbond een wisseling van de wacht plaatsvond nadat de FIFA (wereldvoetbalbond) het vertrouwen in voorzitter Werner Fricker opzegde. Opvolger Alan Rothenberg, nauw betrokken bij het succesvol verlopen Olympisch voetbaltoernooi in 1984, heeft inmiddels aangekondigd rigoreuze wijzigingen te zullen doorvoeren. 'Rothenberg ken ik nog van mijn tijd bij Los Angeles Aztecs, waarvan hij eigenaar was. Met hem zie ik het wel zitten; hij is een advocaat en je weet hoe integer die zijn. Hij zou alleen iets belangrijks moeten bieden. Op een wedstrijd als Costa Rica tegen Egypte zit geen enkele Amerikaan te wachten.'

    • Leon van Eijndhoven