Sabau kan bij Feyenoord Gullit-Cruijff opvolgen

ROTTERDAM, 13 aug. Bij Feyenoord denkt men voor het eerst na de periode waarin Cruijff en Gullit nog bij de Rotterdamse club speelden in de persoon van Ioan Sabau weer eens een echte vedette in De Kuip te hebben lopen. De vraag werpt zich op of dat wel reeel is. De kleine en tengere Roemeen is pas 22 jaar en verblijft voor het eerst in zijn leven lange tijd van huis.

Het debuut van Sabau was echter zeker indrukwekkend. Tijdens het AD-toernooi toonde hij zich een perfecte regisseur van het Feyenoord-elftal. Meteen na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Porto moest de verbaasde Sabau dan ook uit de kleedkamer worden geplukt om op het veld de prijs voor de beste speler in ontvangst te nemen. Het kon gisteravond niet op in Rotterdam-Zuid, want Feyenoord won ook nog het toernooi. Scheidsrechter John Blankenstein wees een minuut voor tijd gretig naar de penaltystip nadat Kiprich uit balans was gebracht door Tavares. Doelman Vitor Baia stopte eerst het schot van Keur, maar invaller Blackson bezorgde uit de rebound Feyenoord het noodzakelijke tweede doelpunt.

Op twee zwoele zomeravonden met naar hartelust experimenterende en incomplete tegenstanders leek Ioan Sabau inderdaad de spelverdeler waarop Feyenoord zat te wachten. Maar de Roemeen heeft nu een lange Nederlandse competitie voor de boeg met sombere middagen en avonden in Heerenveen, Nijmegen en Maastricht. Ook de technische staf van Feyenoord wil daarom nog niet te snel juichen na het eerste succesje. 'We zijn best huiverig dat de mensen nu ineens te veel van Sabau verwachten', bekent trainer Pim Verbeek.

Gedreven

Technisch directeur Bengtsson en Verbeek hebben het volste vertrouwen in hun duurste aankoop. Samen bekeken ze Sabau diverse malen voordat werd geadviseerd naar zijn gunsten te dingen. Er werd ook geinformeerd of de 25-voudig international zou kunnen aarden in West-Europa. Het antwoord was positief en is volgens de trainers de afgelopen weken bevestigd. 'Hij is anders dan anderen', zegt Bengtsson. 'Sabau', vertelt Verbeek, 'is zeer gedreven. Hij is een liefhebber. Dat zie je snel genoeg. Na de training blijft hij altijd nog even op het veld om een balletje te schieten.'

Sabau, vader van twee kinderen, toont ook buiten het voetbalveld zijn goede wil. Hij probeert zo snel mogelijk Engels en Nederlands te leren en maakt niet de indruk een schuwe Oosteuropeean te zijn.

Sabau's taak bij Feyenoord is anders dan hij in Roemenie gewend was. Daar speelde hij voornamelijk in dienst van anderen, van Lacatus bij zijn club Dinamo Boekarest en van de naar Real Madrid vertrokken Hagi bij de nationale ploeg. Sabau zelf zegt echter geen enkel probleem te zien in zijn rol als spelverdeler. 'Waarom zou ik?', vraagt hij zich af met behulp van tolk Mircea Petescu, ex-trainer van onder andere Sparta. 'Als mijn medespelers mij accepteren is alles in orde. Ik kan het aan.'

Over de 34 competitiewedstrijden die volgen maakt hij zich ook geen zorgen. Hij wijst erop dat hij al vier jaar zware voetbalseizoenen gewend is. 'Het laatste was extra zwaar met de voorbereiding op het WK en het WK zelf.' De Zweed Bengtsson is in het openbaar altijd uitermate zuinig met zijn mening over spelers. Over Sabau raakt de technisch directeur echter niet uitgepraat. 'Sabau laat ook anderen goed spelen', zegt hij. 'Vele spelverdelers verdedigen niet mee. Hij wel.'

In de twee wedstrijden van het AD-toernooi liet de Roemeen zien veel onderdelen van het voetbal goed te beheersen. Hij heeft een goed overzicht, heeft een uitstekende passeertechniek en kan zowel met het linker- als het rechterbeen schieten. Alleen met zijn schot van afstand wilde het nog niet erg lukken.

Het is begrijpelijk dat Feyenoord vaart wil zetten achter de nog niet afgeronde transfer van Sabau. Gezien het spel van het afgelopen weekeinde zal de ploeg zonder de Roemeen niet goed uit de voeten kunnen. Van de andere spelers op het middenveld valt dan namelijk niet veel te verwachten. Van Gobbel komt nog ruimschoots te kort op dit niveau, Scholten is verre van een leiderstype en Blinker kent te weinig goede momenten in een wedstrijd. Zij hebben dus allen Sabau nodig. Toch zal het moeilijk kunnen worden om hem voor de competitiestart speelgerechtigd te krijgen. Dinamo Boekarest eist ineens meer geld voor Sabau. Vandaag is er dan ook een fax naar de Europese voetbalbond (UEFA) uitgegaan waarin Feyenoord om arbitrage vraagt.

Zekerheid

De algemeen directeur van Feyenoord, Martin Snoeck zegt absoluut niet bevreesd te zijn dat Sabau helemaal aan de neus van de Rotterdamse club voorbij gaat. Volgens hem is de enige mogelijke verandering het feit dat er meer transfergeld moet worden betaald dan oorspronkelijk is afgesproken. 'Wij hebben een contract met Sabau. Hij is hier en wil hier ook blijven', aldus Snoeck. Dat beaamt Sabau zelf. Hij heeft voor vier jaar bij Feyenoord getekend en is niet van plan daar nog vanaf te zien. Sabau noemt de perikelen rondom zijn overgang 'kleine problemen'.

Volgens trainer Pim Verbeek heeft de starre houding van Dinamo echter wel degelijk invloed op het spel van Sabau. 'Tegen Stuttgart, afgelopen vrijdag, speelde hij zijn minste wedstrijd tot nu toe voor Feyenoord. Dat is niet vreemd. Hij wil ook zekerheid.'

    • Hans Klippus