Romario scoort er ook tegen Barcelona weer lustig op los

EINDHOVEN, 13 aug. Met een vriendelijk woord van voorzitter Jacques Ruts en een bos bloemen heeft Soren Lerby afgelopen zaterdag als actief speler het betaalde voetbal verlaten. De 32-jarige Deen werd vooraf aan de vriendschappelijke wedstrijd tussen PSV en Barcelona (2-2) gehuldigd voor zijn activiteiten als voetbalprof. Hoe zijn toekomst er uit gaat zien is nog onduidelijk. 'Ik heb daar in de jaren dat ik speelde nooit nadrukkelijk willen denken aan wat erna zou komen. Ik was volledig met het voetbal bezig. Ik weet nog niet wat ik nu ga doen. Misschien dat ik de voetbalcursus voor trainer in Keulen zes weken ga doen. Maar ook daarna kan ik nog nergens werken.' Lerby kwam als junior, in 1975 naar Ajax, bleef acht jaar in De Meer, speelde drie seizoenen bij Bayern Munchen, een jaartje in Monaco en haalde tenslotte twee landskampioenschappen, een tweede plaats, een Europa-Cup en drie KNVB-bekers met PSV. Met 68 landenwedstrijden voor Denemarken is dat geen slechte loopbaan. Lerby kwam zaterdagavond bij PSV's seizoensopening niet een paar minuten in het veld in voetbaltenue in de wedstrijd tegen Barcelona. Hij stak keurig in het pak en werd nog even op de schouders genomen.

De wedstrijd tussen Barcelona en PSV ontsteeg wat prestige betreft toch enigszins het niveau van een normaal oefenduel, waarin Romario nog eens mocht bewijzen wat voor kapitale waarde hij voor PSV vertegenwoordigt. De Braziliaan was de grote gangmaker in het elftal van PSV dat 21.000 toeschouwers (seizoenkaarten niet geldig!) naar het Philips-stadion had gelokt.

Nando, Koeman, Amor en Serna wilden zich bij Barcelona niet laten dollen door de Braziliaan, die tijdens het WK in Italie, na zijn beenbreuk, nog lang niet klaar was, maar in Eindhoven weer als het parmantige goudhaantje rond stapte. Hij maakte de twee doelpunten voor PSV, hij was er verantwoordelijk voor dat scheidsrechter Van der Ende Amor een half uur voor tijd van het veld moest sturen.

Terugval

PSV kwam daarna op winst (2-1), maar ook met tien man wilde Barcelona niet van PSV verliezen. Stojtskov, een Bulgaarse vedette van Romario's niveau, leverde een tweede opmerkelijke gelijkmaker af nadat PSV's nieuwe aanwinst Popescu duidelijk terugviel. De Roemeen, met Vanenburg-achtige trekjes, inzetbaar op middenveld en in het hart van de verdediging, heeft bij PSV nog nauwelijks meegedaan aan de voorbereiding op het seizoen. Dat was te merken. Zijn diepe terugval na rust voorkwam dat PSV profijt kon trekken van zijn numerieke meerderheid.

Robson noemde het een goede oefening, niet vanwege de uitslag (twee jaar geleden won AC Milan een vergelijkbaar duel speels en gemakkelijk met 2-0 van PSV) maar door de strijd van de twee ploegen. 'Er moet nog wat gewerkt worden aan de verdediging', constateerde hij met het tekenende Britse gevoel voor onderbelichting van wezenlijke details.

De conclusie moet dus zijn dat Robson en Dorjee op een man (Vanenburg) na, hun voor dit seizoen gewenste elftal in het veld stuurden. Tot die elf behoorden drie buitenlanders, Popescu, Romario en Chovanec, die in de competitie vrijwel zeker zijn plaats aan de twaalfde man, Ellerman, zal moeten afstaan. De technische staf van PSV hoopt dat de Tsjechoslowaak, die bij Robson op meer krediet kan rekenen dan bij Hiddink, nog geduld kan opbrengen tot november, wanneer Romario voor de KNVB als een Nederlandse speler zal gelden. Tegen die tijd zullen Giga Popescu, Erwin Koeman en John Bosman zich zonder twijfel manifesteren als (meer dan) volwaardige vervangers van Nielsen, Lerby en Kieft.