Regels nu uniform hanteren

De vertrekkende scheidsrechtersbaas Leo van der Kroft sprak vorige week de verwachting uit dat een van de nieuwe spelregels in het betaald voetbal het hinderen van een doorgebroken speler met een duidelijke scoringskans wordt bestraft met rood komend seizoen geen hausse van kaarten gaat opleveren. De man die zich daar wel zorgen over maakte, Karel Jansen van de spelersvakbond VVCS, lijkt na een weekeinde van toernooi-voetbal al gelijk te krijgen. De arbiters bleken ook harde tackles, waar Van der Kroft van af wil, zwaar te bestraffen. In het AD-toernooi grepen de scheidsrechters 14 keer naar de borstzak voor een gele kaart en 2 keer voor een rode. In het Twente-toernooi vielen ook 2 rode kaarten maar aanzienlijk minder gele: 8. Het afscheid van S(o/)ren Lerby werd ontsierd door 1 rode kaart en drie gele. John Blankenstein, een van Nederlandse toparbiters, floot gisteren Feyenoord-FC Porto in de Kuip.

Is deze golf van kaarten een voorbode van wat we in de competitie kunnen verwachten? Een golf is nog de vraag. Maar ik voorzie wel meer kaarten, want voorheen bestond die regel niet. Kan de nieuwe regel leiden tot een chaos? De verwarring wordt pas groot als de scheidsrechters de uniformiteit loslaten. Kijk, het is toch een kwestie van interpretatie en je moet in een paar tellen beslissen. Op papier is die nieuwe regel allemaal mooi geformuleerd, maar dat is niet op de praktijk geent. In principe sta ik er achter. Want de verdediger die een doorgebroken speler vroeger neerlegde kwam er met een gele kaart vaak goed vanaf. Maar het fluiten is er niet eenvoudiger op geworden.

Het lijkt of arbiters de rede van Van der Kroft ook goed in hun oren hebben geknoopt. De tackle van achteren bijvoorbeeld werd door arbiter Egbertzen op het Twente-toernooi twee keer met rood bestraft.

In principe kan dat ook bij een doodschop. Maar officieel staat op het ongeoorloofd iemand ten val brengen een gele kaart. We moeten wel met z'n allen binnen het raam van de regels blijven fluiten. Ik heb overigens vorig seizoen slechts twee rode kaarten gegeven.

U zou Feyenoord ten onrechte aan een strafschop hebben geholpen zodat de Rotterdammers hun eigen toernooi konden winnen.

Onzin. Ik heb geen flauw benul hoe de puntentelling werkt. Zo ingewikkeld, daar heb ik me maar niet in verdiept.