Proces tegen Marion Barry afgebroken

WASHINGTON, 13 aug. Rechter Thomas Jackson heeft zaterdag het proces tegen de zwarte burgemeester van Washington, Marion Barry, afgebroken nadat de jury bekend had gemaakt dat zij niet tot een uitspraak kon komen over twaalf van de veertien punten van de aanklacht tegen Barry. Aanhangers van Barry hebben de uitspraak van de rechter met gejuich begroet. In blanke kringen werd voornamelijk afkeurend gereageerd.

Barry werd alleen veroordeeld wegens het bezit van cocaine. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete van 100.000 dollar. Omdat Barry nog niet eerder werd veroordeeld, zal hij vermoedelijk geen gevangenisstraf opgelegd krijgen. Van meineed werd hij vrijgesproken. De openbare aanklager Jay Stephens zal 17 september aankondigen of hij een nieuw proces tegen Barry aanspant.

Barry had aangekondigd zich niet meer verkiesbaar te zullen stellen als burgemeester voor een vierde ambtstermijn. Met name zwarte aanhangers hebben na de uitspraak in het proces duidelijk gemaakt dat zij Barry als burgemeester terug willen zien.

In Colombia is verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van de Amerikaanse rechter. Een Colombiaanse regeringswoordvoerder zei dat de Verenigde Staten nu nog moeilijk kunnen eisen dat Colombia zijn strijd tegen cocainehandel voortzet. Volgens de woordvoerder stellen Colombiaanse rechters hun leven in de waagschaal wanneer ze uitlevering van drugsmisdadigers aan de VS toestaan, terwijl de Amerikaanse rechters hun uitspraken verzachten om politieke moeilijkheden te voorkomen. (AP, UPI)