Politie doodt 'nummer drie' drugskartel

BOGOTA, 13 aug. Tijdens een vijftien minuten durende schietpartij heeft de Colombiaanse politie zaterdag een belangrijke drugshandelaar gedood. Volgens de Colombiaanse justitie gaat het om 'de nummer drie' van het Medellin-drugskartel, de 41-jarige Gustavo Gaviria, een neef van Colombia's meestgezochte drugshandelaar Pablo Escobar Gaviria.

Bij de politie-actie tegen de zwaar-versterkte woning van Gaviria in een wijk van Medellin waren honderd manschappen van het Elite Corps van de politie betrokken. Gaviria werd gisteren onder strenge veiligheidsmaatregelen begraven uit angst voor mogelijke vergelding door het drugskartel en diens sterke arm, de 'Extraditables' (uitleverbaren). Westerse diplomaten in Bogota omschrijven de dood van Gaviria, een voormalige autocoureur, als een zware klap voor het drugskartel. Gaviria zou hebben gefunctioneerd als de chef-operatien van het kartel. De dood van de drugshandelaar wordt bovendien gezien als een succes voor president Cesar Gaviria (geen familie), die pas vorige week werd geinstalleerd.

De Extraditables hebben een kleine drie weken geleden een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd in de hoop op een dialoog met de nieuwe president. Deze heeft evenwel al laten weten het terrorisme van de drugsbaronnen hard te willen vervolgen. Pablo Escobar is nog immer op vrije voeten, ondanks herhaalde mededelingen van de Colombiaanse justitie dat het net rond hem steeds strakker wordt aangetrokken. (Reuter)