Oost- en Westduitse liberalen verenigen zich

BERLIJN, 13 aug. Als eerste politieke partijen hebben de Duitse liberalen van Oost en West zich dit weekeinde verenigd. De Westduitse FDP fuseerde op een congres in Hannover met haar Oostduitse tegenhangers: de BFDP, de Ost-FDP en de Forum-partij. Voorzitter van de nieuwe partij, die net als de oude Westduitse partij FDP heet, is Otto Graf Lambsdorff. Hij bekleedde deze functie voorheen al bij de Westduitse liberalen.

Lambsdorff trok in een toespraak gisteren van leer tegen de Beierse minister-president Max Streibl, die in Munchen dit weekeinde het staken van alle betalingen aan de DDR tot aan de vereniging van de beide Duitse staten eiste. Bovendien verlangde hij voor zijn partij, de Beierse CSU, na de verkiezingen het vice-kanselierschap. Dat zou dan moeten worden bekleed door Theo Waigel, thans bondsminister van financien.

Bondskanselier Kohl liet via een woordvoerder weten deze laatste eis voorbarig te vinden. 'Eerst moeten de verkiezingen worden gewonnen', aldus de woordvoerder. Lambsdorff vond Streibls opmerkingen over de DDR-financien 'grievend' tegenover de bevolking van de DDR. De fusie tussen de liberale partijen ging niet helemaal zonder discussies. Nogal wat hoogwaardigheidsbekleders uit de vroegere liberale 'blokpartijen' van de DDR zagen zich definitief aan de kant gezet, al was het maar omdat de nieuwe FDP zich economisch nauwelijks erebaantjes kan veroorloven. Bij de verkiezing van de leidende partijorganen kwam het tussen Oostduitse afgevaardigden onderling tot felle discussies over beweerde smetten op andermans DDR-verleden.