Krant Lima: arrestatie zevenduizend mensen

LIMA, 13 aug. Bijna zevenduizend inwoners van de Peruaanse hoofdstad Lima zijn de afgelopen dagen door leger en politie aangehouden wegens plundering. De arrestaties volgden op de voedselrellen die uitbraken nadat de regering-Fujimori een hard programma voor de sanering van de economie had afgekondigd, waaronder een scherpe verhoging van voedsel- en brandstofprijzen.

Het aantal arrestaties werd gemeld door de Limeense krant La Republica, die ook melding maakte van twaalf gewonden als gevolg van het optreden van leger en politie.

De autoriteiten openden vorige week het vuur op mensen die winkels plunderden en barricaden oprichten in de sloppenwijken van Lima. Hierbij zijn in elk geval drie mensen om het leven gekomen, zo heeft de politie meegedeeld.

Het gezamenlijke militaire commando in Peru wilde dit weekeinde geen commentaar geven op het door de krant gemelde aantal arrestaties. Dit commando coordineert momenteel de wetshandhaving, nadat de regering-Fujimori een grootscheepse zuivering in de top van de nationale politie had doorgevoerd.

Elf politiegeneraals werden daarbij ontslagen. Als minister van binnenlandse zaken, onder wie de politie ressorteert, is een legergeneraal benoemd.

Hoewel de regering-Fujimori de schok van de aangekondigde prijsverhogingen wil verzachten met onder andere de oprichting van gaarkeukens in de arme wijken, hebben de plannen tot paniek onder de meest behoeftigen in Lima geleid. Het gaarkeukenprogramma komt langzaam op gang. (AP)