KLM voor rechter voor dood vogels

AMSTERDAM, 13 aug. De Britse overheid daagt op 26 augustus de KLM in Londen voor de rechter in verband met de dood van duizend tropische vogels die door de luchtvaartmaatschappij zijn vervoerd.

Op 9 december 1989 werd op het Londense vliegveld Heathrow een zending onderschept van 130 colli met vogels afkomstig uit Dar Es Salaam met eindbestemming Miami. Bij een tussenlanding op Schiphol enkele dagen eerder was al gebleken dat de vogels er slecht aan toe waren. Vooral de sterfte onder de pelikaanachtigen was groot. Op Schiphol werden de vogels gevoederd en een aantal werd enige tijd ondergebracht in een grotere leefruimte. Volgens de KLM waren de betrokken deskundigen het er na enkele dagen verzorging op Schiphol overeens dat doorzending was verantwoord. Dat wordt bevestigd door de Algemene Inspectie Dienst van het ministerie voor Landbouw, Visserij en Milieubeheer. Op Heathrow, waar PanAm het vervoer zou overnemen, werd die Nederlandse mening niet gedeeld. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij weigerde de zending. De Britten namen de verzorging over en lieten weten een gerechtelijke procedure te overwegen tegen de KLM. De condities waaronder de vogels werden vervoerd zouden niet hebben voldaan aan de normen van de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen Iata.

In totaal ging het om een zending van vijftienduizend vogels waaronder flamingo's, pelikanen en kleine tropische zangvogels. Bij de KLM was men indertijd van mening dat de oorspronkelijke verpakking van de zending niet voldeed aan de normering. De oorzaak daarvan moest worden gezocht in Dar Es Salaam. In de vervoersvoorwaarden van de Iata staat dat de verscheping niet hoeft te vallen onder de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Ook de opdrachtgever heeft verantwoordelijkheden. Een woordvoerder van de KLM liet weten een juridisch steekspel te verwachten.