Jobstijding treft Van Hulst als een mokerslag

HENGELO, 13 aug. Elly van Hulst neemt niet deel aan de Europese atletiekkampioenschappen, die over twee weken in het Joegoslavische Split beginnen. Na haar teleurstellende optreden op de Adriaan Paulen Memorial in Hengelo stelde sportarts Peter Vergouwen gisteren vast dat ze last heeft van een 'ischias-achtige' zenuwontsteking. Deze week volgt nog een uitgebreider onderzoek in het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis. Elly van Hulst moet rekenen op een herstelperiode van minimaal twee maanden.

De mededeling van Vergouwen trof de Rotterdamse atlete als een mokerslag. Hoewel ze het hele seizoen al te maken heeft met tegenvallende prestaties en de afgelopen drie weken ook haar tijden in een trainingskamp in het Zwitserse Maglingen ronduit pover waren, bleef ze tegen beter weten in geloven dat het allemaal wel mee zou vallen. Ze werd daarin gesterkt door een test die ze, onmiddellijk na het Nederlands kampioenschap, op het nationale sportcentrum Papendal onderging en waaruit bleek dat er conditioneel niets met haar aan de hand was.

Maar de terugkerende spierpijn na wedstrijden waarin ze voor haar doen zwakke tijden neerzette baarde haar grote zorgen. De 2000-meterrace van Hengelo had de ommekeer na een kommervolle periode moeten inluiden. In plaats daarvan uitte de blessure, die haar prestaties zo nadelig heeft beinvloed, zich dermate nadrukkelijk dat de bron van de ellende nu eindelijk wel werd gevonden. Ze besloot terstond af te zeggen voor de sterk bezette Grand Prix van Zurich aanstaande woensdag, maar kon zich niet meteen verzoenen met de idee dat dezelfde consequentie ook voor het EK zou moeten worden getrokken. 'Ik wil alles eerst op een rijtje zetten', zei ze. 'Maar ik moet ook reeel zijn. In deze vorm heb ik daar niets te zoeken.' Het aantal toppers in de Nederlandse EK-afvaardiging slinkt daardoor nog meer. Eerder meldden Emiel Mellaard (ziekte van Pfeiffer), Carla Beurskens (verhuizing) en Nelli Cooman (prive-omstandigheden) zich af. Gisteren bleek ook Rob Druppers niet fit voor Split. Hij hield het na driekwart van de 800-meter race voor gezien. Han Kulker daarentegen haalde de A-limiet voor de Europese titelstrijd wel door op de 1500 meter een tijd van 3.37,17 neer te zeten en speerwerper Johan van Lieshout passeerde met zijn eerste worp (79.16) ruimschoots de toelatingseis van 78.50 voor Split. Omdat Marjan Freriks zaterdag in een gemengde 10.000 meter al 32.23 liep kon trainingscoordinator Arie Kauffman van de KNAU ook haar naam toevoegen aan lijst van elf atleten en atletes die zich al eerder van deelneming hadden verzekerd. Over vier atleten die wel de B-limiet hebben gehaald (Robin van Helden, Marcel Versteeg, Frank Wiegman en Yvonne van Dorp) wordt in de loop van de week een beslissing genomen.