Europese beurzen in mineur na val Tokio

ROTTERDAM, 13 aug. De internationale financiele markten waren ook vandaag weer in mineur in verband met de crisis in het Midden-Oosten. Amsterdam, Londen en Frankfurt reageerden negatief op een duikeling van de koersen in Tokio met 4,2 procent. De markten reageerden ook nog op de daling van de Dow-Jones van vrijdag. AMSTERDAM, De onrust in het Midden-Oosten blijft de koersen van Beursplein 5 sterk onder druk zetten. De effectenbeurs opende maandag dan ook sterk in mineur. De CBS-stemmingsindex opende al flink lager op 106,80 (slot vrijdag 107,90) en stond na ruim een uur handelen op een verlies van 2 punten op 105,90, ofwel bijna twee procent.

Daarmee volgde het Damrak de trend bij de beurzen van Frankfurt en Londen die eveneens flauw gestemd waren. Ook een bijna twee cent lagere dollar, een min van Wall Street op vrijdag en de duikeling van de Nikkei-index zorgden voor sombere gezichten onder de handelaren. 'De verklaring van Nedlloyd dat vooral de hogere olieprijzen verantwoordelijk waren voor een aanzienlijk lagere winstverwachting, heeft het vertrouwen in de rest van het Nederlandse bedrijfsleven geschokt', verklaarde een handelaar. 'De vraag is wat laten de andere ondernemingen binnenkort aan cijfers zien'.

Daarbij kijkt de markt naar de halfjaarsresultaten van Polygram, Hoogovens, DSM en KLM die deze week bekend worden.

Onder de hoofdfondsen was de stemming zeer flauw. De niet al te grote verkooporders kwamen terecht in een lege markt. Veel partijen bleven langs de zijlijn staan. DSM ging hard achteruit en dook onder de fl.100-grens op fl.97,50, een verlies van fl.3,20. Collega Akzo leverde procentueel iets minder in, maar moest toch nog fl.1,90 afgeven op fl.101,20. Het staalfonds Hoogovens dat woensdag met de halfjaarcijfers zal komen, moest van de beleggers fl.2,90 naar beneden op fl.56,40. Polygram gaf bijna drie procent af op fl.31,20, een min van fl.0,90. KLM zakte fl.0,10 op fl.26,60. Van deze vliegtuigmaatschappij waren de slechtere vooruitzichten al eerder bekend geworden en intussen in de koers verwerkt.

Koninklijke Olie moest met de massa mee. Vrijdag konden de oliewaarden op Wall Street nog stijgen. De olies gingen maandagochtend al weer achteruit op fl.146,40, een verlies van fl.1,10. TOKIO, Na de afgelopen week met ruim 3500 punten of 11,4 procent te zijn gedaald, zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio deze week zeer slecht begonnen. De Nikkei-index van de 225 fondsen kelderde met 1153,12 punten tot 26.176,43 punten, het laagste punt tot nu toe dit jaar. De daling, de op zes na grootste in de geschiedenis van de beurs, bedroeg 4,2 procent. Voor het eerst sinds april 1988 kwam de index onder de 27.000-grens terecht. De spanningen in het Midden-Oosten, gecombineerd met een stijging van de korte rente, zorgden ervoor dat alleen maar stukken werden aangeboden. Het ruime aanbod kwam extra hard aan nu de handel weinig voorstelt in verband met de vakantieperiode.