Egypte stuurt als eerste Arabische land troepen

KAIRO, 13 aug. Egypte heeft afgelopen zaterdag naar schatting 500 parachutisten naar Saoedi-Arabie gestuurd om Saoedische, Britse en Amerikaanse troepen bij te staan tegen een mogelijke aanval door Irak.

Het Egyptische aandeel in de verdedigingsmacht zal in de komende dagen uitgroeien tot naar schatting 5.000 man, zo zegt men in regeringskringen. Ook uit Syrie en wellicht uit Marokko worden troepen in Saoedi-Arabie verwacht, maar tot dusverre is militaire bijstand van hun kant geheel uitgebleven.

Het Egyptische besluit is een gevolg van de Arabische topconferentie die afgelopen vrijdag in Kairo werd gehouden. Twaalf van de 21 landen die samen de Arabische Liga vormen stemden tijdens deze conferentie in met een verzoek van Saoedi-Arabie en de kleine Golfstaten om een vredesmacht te vormen aan de grens tussen Saoedi-Arabie en het door Irak bezette Koeweit. Het is echter lang niet zeker, dat deze twaalf ook allemaal troepen zullen sturen.

Vanuit Kairo stegen al binnen enkele uren na het einde van het topberaad militaire vliegtuigen op met bestemming Saoedi-Arabie. Dit geeft grond aan het vermoeden dat de Egyptische regering voorzien had dat de conferentie niet de beoogde vreedzame oplossing zou brengen voor de crisis in het Midden-Oosten. President Mubarak zei zaterdag na een gesprek met de leiders van Algerije, Syrie en Libie dat er geen hoop meer was op een oplossing zonder geweld. Zondag zwakte hij deze woorden enigszins af door er tijdens een persconferentie de nadruk op te leggen dat hij een oorlog nog steeds ten koste van alles trachtte te vermijden. 'Oorlog is niet de enige oplossing', zo zei het Egyptische staatshoofd. 'Maar soms is er geen andere. Alles hangt nu af van het antwoord van Saddam Hussein.' Het Egyptische aandeel in de verdediging van Saoedi-Arabie heeft, gezien het geringe aantal manschappen, vooral symbolische waarde. Het moet in de ogen van de Arabische wereld een extra legitimatie vormen voor de omstreden aanwezigheid van een groot aantal Amerikanen in het land van Mekka, de heilige stad van de islam. Ook vanuit andere Arabische landen wordt slechts een gering aantal soldaten verwacht. Egypte heeft een kleine 150.000 man onder de wapenen, maar een Egyptische minister legde zaterdag uit dat de economische toestand van het land een grotere inzet in Saoedi-Arabie niet verantwoord maakte.

    • H. M. van den Brink